Služba za zapošljavanje KS: Evo za koliko se broj nezaposlenih povećao za godinu dana

1
Radiosarajevo.ba
Služba za zapošljavanje KS: Evo za koliko se broj nezaposlenih povećao za godinu dana
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Služba za zapošljavanje KS

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo prezentovala je najznačajnije podatke za 2020. godinu uz poređenje sa podacima iz 2019. godine.

Javna ustanova "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" je u 2020. godini obradila i izdala
rješenja za:

- priznavanje prava na novčanu naknadu - 14.168

- rješenja o priznavanju prava na nastavak novčane naknade - 1.238

- rješenja o odbijanju zahtjeva za novčane naknadu - 1.350

- rješenja o prestalom pravu na novčanu naknadu - 4.826

Ukupan broj izdatih rješenja u 2020. godini iznosi 21.582 i ovo je podatak sa 24.12.2020. godine.

BROJ RJEŠENJA IZDATIH U 2019. GODINI

Javna ustanova "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo je u 2019. godini obradila i izdala rješenja za:

- priznavanje prava na novčanu naknadu - 8.131

- rješenja o priznavanju prava na nastavak novčane naknade - 708

- rješenja o odbijanju zahtjeva za novčanu nalcnadu - 1.019

- rješenja o prestalom pravu na novčanu naknadu - 2.707

Ukupan broj izdatih rješenja u 2019. godini iznosi 12.565 i ovo je podatak sa 31.12. 2019. godine.

"Kao što se može vidjeti iz datog pregleda urađen je ogroman posao, povećanje izdatih rješenja za cca 80 posto u 2020. godini, koji nije uopće bio planiran na ovakav način, a prouzrokovan je pandemijom COVID - 19", navodi se u saopćenju Službe.

VRIJEDNOST ISPLAĆENIH NOVČANIH NAKNADA U 2020. GODINI

Ukupna vrijednost isplaćenih novčanih naknada Javne ustanove "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo prema korisnicima koji su ostvarili to pravo iznosi cca 20.500.000 KM.

VRIJEDNOST ISPLAĆENIH NOVČANIH NAKNADA U 2019. GODINI

Ukupna vrijednost lsplaćenih novčanih naknada Javne ustanove "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo prema korisnicima koji su to pravo iznosi 11.472.11 KM.

"Kao što se može vidjeti iz datih podataka povećanje ukupne vrijednosti za isplate novčanih naknada u 2020. godinu u odnosu na 2019. godinu iznosi nešto preko 80 posto, a sve ovo je bilo moguće realizovati i isplatiti nakon usvajanja rebalansa Plana poslovanja Javne ustanove 'Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo' Sarajevo usvojenih od strane Skupštine KS. Javna ustanova 'Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo' Sarajevo je u svim saopćenjima koje je publikovala uvijek ukazivala da su ova prava prioritet za Javnu ustanovu 'Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo' Sarajevo i da ove isplate ne smiju doći u pitanje. Isplate nisu došle u pitanje i Javna ustanova 'Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo je u ovom segmentu u potpunosti odgovorila na zakonske odredbe koje regulišu ovu materiju. Ovdje treba napomenuti da je povećani iznos za isplate novčanih naknada uzrokovao manja izdvajanja za programe za zapošljavanje", navodi se u saopćenju.

REALIZACIJA PROGRAMA ZA SMANJENJE STOPE NEZAPOSLENOSTI U KS

Javna ustanova "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo je u proteklim mjesecima obavještavala javnost sa raspisanim i javno objavljenim programima i mogućnošću zapošljavanja nezaposlenih lica.

"Ovdje ćemo samo istaći da je u 2020. realizovanih novih programa u vrijednosti od cca 15.000. 000 KM i zaposleno cca 2. 000 lica sa evidencija Službe", saopćeno je.

BROJ NEZAPOSLENIH LICA SA EDVIDENCIJA SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE KS

Na dan 25.12.2020. godine na evidenciji Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo registrovano je ukupno 63.460 nezaposlenih lica.

Na dan 31.12.2019. godlne broj nezaposlenih lica na evidencijama Javne ustanove "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo iznosio je 58.746.

"Ovo znači povećanje broja nezaposlenih od cca osam posto. Javna ustanova 'Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo' Sarajevo očekuje da će doći do blagog smanjenja nezaposlenih osoba obzirom da se u ovom trenutku realizuju programi kojim će biti zaposleno 1.300 lica sa evidencija javne ustanove 'Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo' Sarajevo", navodi se u saopćenju.

ELEKTRONSKA PEGISTRACIJA

"Posebno želimo istaći da je na inicijativu Javne ustanove 'Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo' Sarajevo izmijenjen Pravilnik o evidencijama u oblasti zapošljavanja kojim je omogućeno elektronsko komuniciranje nezaposlenim licima sa Službama za zapošljavanje u FBiH. Ovu dopunu pravilnika je usvojilo Ministarstvo rada i socijalne politike u Vladi FBiH i time je omogućeno da se u budućnosti, a kod situacija kao što je pandeniija COVID-19, prijave i ostale potrebne aktivnosti nezaposlenih lica obavljaju i elektronskim putem što do usvojene dopune pravilnika nije bilo moguće. Ovo smatramo velikim doprinosom u rada svih Službi za zapošljavanje i kojim će se omogućiti korištenje modemih uređaja u komunikaciji, a istovremeno, smanjenje redova ispred biroa", zaključeno je u saopćenju Službe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije