FBiH: Oko 12.000 nezaposlenih moglo bi dobiti priliku za posao

M. R. S.
FBiH: Oko 12.000 nezaposlenih moglo bi dobiti priliku za posao
Foto: EPA - EFE / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Zbog pandemije novog soja koronavirusa ispašta i ekonomija. U našoj zemlji je u pojedinim granama privrede bio potpuno ili djelomično obustavljen rad, a oni koji su nastavili raditi, to su činili umanjenim kapacitetom. 

Trgovina, turizam samo su neke od pogođenih grana.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje FBiH, koje su naveli u planovima rada za iduću godinu, istaknuto je, između ostalog da je u junu ove godine povećan broj nezaposlenih za 11.970 osoba u odnosu na prosjek broja nezaposlenih iz 2019. godine.

Ukazano je i da demografska struktura u Federaciji BiH ukazuje na ubrzano starenje stanovništva i pad nataliteta. Značajan je udio neaktivnih i nekvalifikovanih osoba u radno sposobnom stanovništvu. Poseban problem predstavlja izražena migracija kvalifikovane radne snage, naročito mladih, u zemlje Evropske unije. Istovremeno, smanjuje se broj učenika i studenata.

Stoga je važno nastaviti s mjerama pomoći pri zapošljavanju, zbog kojih službe za zapošljavanje i postoje.

Finansijski plan Zavoda za zapošljavanje FBiH za iduću godinu upućen je u parlamentarnu proceduru, a o njemu će parlamentarci glasati iduće sedmice.

Naime, sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazana je za 29. decembar, a Doma naroda bit će održana dan kasnije.

Prema ovom planu, iduće godine bit će sufinansirano zapošljavanje i samozapošljavanje, kao i društveno koristan rad za oko 12.000 osoba.

"Planirano je da u 2021. godini programima aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno 12.000 nezaposlenih osoba. Planirane aktivnosti podrazumijevaju: sufinansiranje zapošljavanja kod poznatog poslodavaca, sufinansiranje samozapošljavanja kroz pokretanje Start up biznisa, sufinansiranje obuke uz zapošljavanje i sufinansiranje društveno korisnog rada", navedeno je u Finansijskom planu Zavoda za zapošljavanje FBiH. 

Kao ciljne grupe navedeni su mladi, žene, stariji od 40 godina, oni koji su na birou više od godinu dana, potom oni s nižim kvalifikacijama ili bez kvalifikacija, kao i osobe s invaliditetom i članovi njihovih porodica, pripadnici boračkih kategorija, Romi, samohrani roditelji, žrtve nasilja.

Za ralizaciju aktivnih mjera zapošljavanja u idućoj godini planirano je nešto više od 73 miliona KM

Javni pozivi za samozapošljavanje i zapošljavanje očekuju se u prvom kvartalu iduće godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije