Slučaj koji je šokirao BiH: Fizički napad na profesoricu podiže pitanje autoriteta u obrazovanju

8
Radiosarajevo.ba
Slučaj koji je šokirao BiH: Fizički napad na profesoricu podiže pitanje autoriteta u obrazovanju
Foto: BHRT / Ilustracija

Javnost u našoj zemlji šokirao je incident koji se dogodio u srednjoj školi u Bijeljini, kada je roditelj učenika ošamario profesoricu u školskoj zbornici. Kao motiv napada nezvanično je navedena loša ocjena. Četiri dana nakon napada, oglasilo se i resorno entitetsko ministarstvo, a ovaj događaj ponovo je pokrenuo pitanje – gdje se nalazi društvo u kojem roditelji fizički nasrću na profesore?

Javnost je i dalje u nevjerici nakon incidenta koji se dogodio u Srednjoj poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Bijeljini. Roditelj jednog od učenika u školskoj zbornici fizički je nasrnuo na profesoricu Oliveru Krsmanović.

"Pojavio se meni nepoznat čovjek na vratima, bile smo koelgica i ja, kolegica je bila licem okrenuta vratima, ja leđima. On je nju pitao ima li pomoćnika direktora, a ima li olivere krsmanović, ja sam se okrenuila i rekla ja sam, da bi čovjek uletio u zbornicu i opalio mi dva samara, jedan s jedne, drugi s druge strane", izjavila je Olivera Krsmanović, napadnuta profesorica za BHRT.

Sjajni Marko Louis: O Sarajevu, koncertu u Domu mladih i saradnji s našim muzičarima

Sjajni Marko Louis: O Sarajevu, koncertu u Domu mladih i saradnji s našim muzičarima

Iz poljoprivredno medicinske škole u bijeljini ističu da su dalje aktivnosti na ovom slučaju još uvijek u toku zbog čega u ovom trenutku nisu htjeli pred našu kameru. Ono što su takođe rekli jeste da su već u petak odmah nakon incidenta obaviještene nadležne institucije, da su preduzeti svi koraci po procedure koja se nastavlja. Iz resornog entitetskog ministarstva zatražili su najoštrije sankcije za napadača i hitan stručno-pedagoški nadzor u ovoj školi.

"Ministarstvo prosvjete i kulture RS najoštrije osuđuje incident koji se dogodio u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi Bijeljina. Ovakav vid nepoštovanja i nasilja prema prosvjetnim radnicima je neprihvatljiv i mora biti adekvatno sankcioniran. Očekujemo da se prema počiniocu ovog sramotnog čina primijene stroge sankcije u skladu sa zakonskim propisima", saopšteno je iz ministarstva prosvjete i kulture bh. entiteta RS.

Roditelji drugih učenika koji pohađaju ovu školu su šokirani onim što se dogodilo.

Skandal u školi u BiH: Oglasila se nastavnica koju je išamarao roditelj zbog ocjene

Skandal u školi u BiH: Oglasila se nastavnica koju je išamarao roditelj zbog ocjene

"Profesorica me nazvala, šokirana svime što se desilo, ja mislim da ćemo u svakoj instituciji i školi morati imati ili policajca ili obezbjeđenje. To ne bi trebalo ni u snu da se pomisli, da se uradi, ja sam roditelj, sebi nikad ne bih dozvolila tako nešto. Fizički napad roditelja nezapamćen je čin, ali i pokazatelj zabrinjavajućeg stanja u društvu", rekla je Ljubica Mlađenović, savjetnica roditelja PMŠ Bijeljina. 

"Agresija je apsolutno neopravdana i neprihvatljiva ali je jasno da je i školi i roditeljima neophodno sistemsko vođenje odnosa i uređenje načina na koji prevazilazimo prerpreke kada je u pitanju vaspitanje i obrazovanje djece", izjavila je Slađana Miljenović, psihologinja.

"Ne valja to što nam se dešava, gube se autoriteti, autoritet učitelja profesora nije više kao što je bio, ti autoriteti bez obzira na svu modernizaciju moraju da postoje", rekao je Drago Vuković, sociolog.

Dok se čeka epilog ovog slučaja, nadležne institucije najavljuju da će iskoristiti sve raspoložive mehanizme kako bi zaštitili prosvjetne radnike i spriječili incidente u budućnosti. Koji su to mehanizmi, niko nije rekao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije