Slučaj Hastahana: Prihvaćena žalba Centralne banke BiH protiv Općine Centar

3
Radiosarajevo.ba
Slučaj Hastahana: Prihvaćena žalba Centralne banke BiH protiv Općine Centar
Foto: Centralna banka BiH / Idejno rješenje

Žalba Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), protiv Rješenja Općine Centar kojim se odbija zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti je prihvaćena kao osnovana. Postupak je vraćen Općini Centar na ponovno odlučivanje.

Neosnovanim odugovlačenjem postupka iznos štete koju trpi CBBiH značajno se povećava, ističu iz ove banke. 

U nastavku prenosimo njihovo saopćenje:

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

"Evidentno je kršenje zakonskih rokova za postupanje po zahtjevu CBBiH, te neosnovano i svjesno odugovlačenja postupka koji je u nadležnosti Općine Centar. Zakonski rok, od 15 dana, za izdavanje urbanističke saglasnosti odavno je istekao, a u međuvremenu značajno rastu cijene materijala i usluga u oblasti gradnje, posebno u slučaju složenih projekata izgradnje kakav je i poslovni objekat Glavne jedinice CBBiH.

Na ovaj način direktno se i dalje nanosi ozbiljna materijalna šteta CBBiH.

CBBiH očekuje da će Općina Centar, postupiti u skladu sa važećim zakonima i planskom dokumentacijom koja je na snazi, te da će ispoštovati Rješenje Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Posebno ističemo da je izdavanje Urbanističke saglasnosti zakonska obaveza Općine, odnosno načelnika.

I pored činjenice da je CBBiH pokazala dobru volju u vezi sa prihvatanjem alternativne lokacije za izgradnju poslovnog objekta Glavne jedinice CBBiH, Općina Centar nije ispoštovala dogovorene uslove. Potvrda tome je i dopis Općine Centar od 10. januara iz kojeg je vidljivo da bi započinjanje procesa zamjene lokacije bio neizvjestan, nesiguran i dugotrajan proces za čiji ishod Općina Centar ne daje nikakvu garanciju.

O navedenom CBBiH je blagovremeno obavijestila Općinu Centar", navodi se u saopćenju Centralne banke BiH. 

Podsjetimo, spor Centralne banke BiH i Općine Centar traje još iz mandata Nedžada Ajnadžića zbog lokacije na kojoj je planirana izgradnja idejnog objekta Centralne banke. Sporan je prostor na kojem se planira izgradnja, jer se radi o Hastahani. Navodno su ponuđene i druge lokacije koje nisu prihvaćene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije