Slučaj Dženan Memić: Šta su na sudu rekli policajci koji su uhapšeni jučer

6
Radiosarajevo.ba
Slučaj Dženan Memić: Šta su na sudu rekli policajci koji su uhapšeni jučer
N.G. /Radiosarajevo.ba / Alisa Mutap danas je odvedena u Tužilaštvo

Nakon što je jučer uhapšena Alisa Ramić, djevojački Mutap, jedina svjedokinja ubistva Dženana Memića, ista sudbina zadesila je i pripadnika DKPT-a Nebojšu Veljovića.

Pod kontrolom policije bio je i njegov kolega Nedžad Hrvat koji je kasnije lišen slobode.

Mi vas podsjećamo na svjedočenja policajaca DKPT-a koji su tu noć bili u Velikoj aleji i pripadnika MUP KS od 2. novembra 2016. godine pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Kao svjedoci, na Sudu su se pojavila dva pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović koji su prvi bili na licu mjesta, kao i pripadnik MUP KS Velibor Ristivojević.

Hrvat je svjedočio da je sa svojim kolegom Veljovićem te noći oko 22:35 sati prolazio kroz Veliku aleju, te da je zatekao djevojku (Alisu Mutap, op. pr.) koja ih je zaustavila i pitala mogu li im pomoći. Nedžad je posvjedočio da je zaustavio auto, te ugledao Dženana Memića kako leži na stomaku, te da su oko njega bili vidljivi komadi razbijenog stakla i zelenkastog lima.

"Odmah na početku zaustavila nas je djevojka. Zaustavili smo vozilo, otvorili prozor a ona je rekla: “Pomozite nam, udarilo nas je auto”. Bila je raščupana i krvarila je s lijeve strane. Izašli smo iz auta pogledali malo dalje vidjeli smo da leži momak. Ja sam prišao, dozivao ga ali nije reagirao. Pozvao sam šefa smjene obavijestio ga i on je pozvao MUP KS i Hitnu pomoć", kazao je svjedok, podsjetila je i Patria.

Svjedok se vratio do djevojke koja je govorila da će se onesvijestiti te je otvorio gepek od službenog automobila da sjedne uzeo podatke od nje i previo joj glavu. Svjedok je kazao da je djevojka imala dva telefona jedan je zazvonio pisalo je tata, a drugi je bio razbijen.

"S obzirom na to da je djevojka rekla da ih je udarilo auto nisam ga smio dirati."

Za desetak minuta na lice mjesta stiže patrola MUP KS.

Također, Nedžad je posvjedočio da je djevojka bila vidno rastresena prilikom razgovora s njim, a da je njegov kolega otišao do povrijeđenog Memića koji je u tom trenutku teško disao i hroptao. Kako je naveo svjedok, Nedžad je ispričao kako im je djevojka rekla da ih je udario automobil velikom brzinom.

Potom su nazvali Operativni centar koji je pozvao Hitnu pomoć. Hrvat je naveo da je policija došla nakon 15 minuta, a vozilo Hitne pomoći nakon pola sata, što je šokiralo sve prisutne u sudnici.

Njegovu priču potvrdio je i njegov kolega Nebojša Veljović, koji je dodao i da je tu noć bilo oblačno vrijeme pred kišu zbog čega je vidljivost u Aleji bila smanjena, te da se na tom području automobili teško mimoilaze.

Veljović je kazao da je on upravljao automobilom kada su primjetili djevojku koja ih zaustavlja i govori: “Udarilo nas je auto velikom brzinom pomozite nam”.

Na pitanje tužioca gdje je ležao momak, svjedok je kazao na lijevoj strani na lijevom boku.

"Prišao sam momku, hroptio je. Bilo je bitno da diše. Oko glave i usta vidjela se krv", kazao je svjedok koji je dodao da je bilo čudno što Hitne pomoći nema dugo s obzirom da ima i na Ilidži.

Nastavili su ispitivati djevojku o automobilu koji ih je udario i pokazala je da je otišao u pravcu Vrela Bosne. Svjedok je kazao da je mobitelom slikao položaj tijela nastradalog jer se bojao da će se kasnije teško utvrditi kao i da to nije učinio MUP KS. Također je potvrdio da su na licu mjesta pronašli komade stakla i ostatke zelene boje kao od kita ili laka.

Na pitanje da li su utvrdili o kakvom je vozilu riječ, svjedok je kazao da nisu.

Velibor Ristivojević, službenik Policijske uprave Ilidža, posvjedočio je da je oko 22:45 dobio prijavu o ovom slučaju, te da su na licu mjesta zatekli operativce. Ristivojević je posvjedočio i da je on preuzeo Alisu Mutap koja mu je dala informacije o svom identitetu, te identitetu povrijeđenog, ali i da ih je udario auto velikom brzinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije