Slučaj 'David Dragičević': Policija pretresa imovinu porodice Rađen

1
Radiosarajevo.ba
Slučaj 'David Dragičević': Policija pretresa imovinu porodice Rađen
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / MUP RS

Na više lokacija u Banjoj Luci u toku su pretresi objekata u okviru istrage u slučaju "David Dragičević", a policija pretresa imovinu porodice Đorđa Rađena.

Po naredbi Suda BiH, a na temelju zahtjeva Tužilaštva BiH, uz asistenciju MUP RS, na više lokacija u Banjoj Luci, provode radnje pretresa objekata i pokretnih stvari – rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Kako se saznaje pretresi su počeli rano jutros i na meti istražilaca je imovina koja je u vlasništvu porodice Đorđa Rađena, jednog od vlasnika kuće koja je u noći Dragičevićevog nestanka 18. marta 2018. godine navodno opljačkana.

Ušla je u kuhinju i na bojleru zatekla velikog gmaza: "Sigurno je pobjegla i tražila hranu"

Ušla je u kuhinju i na bojleru zatekla velikog gmaza: "Sigurno je pobjegla i tražila hranu"

Nakon pronalaska Davidovog tijela u džepovima njegovih hlača pronađeni su određeni predmeti, koji su nestali iz Rađenove kuće. PU Banjaluka Dragičevića je dovodila u vezu sa tom krađom, što zvanično nikada nije dokazano. Uviđaj u kući nije urađen na vrijeme, već naknadno kada je "mjesto zločina" bilo izmijenjeno.

Kritične noći nadzorne kamere su snimile kako jedna osoba ulazi u dvorište Rađenove kuće u 2.25. Par minuta kasnije u kuću ulaze Rađen i njegov brat. Više od pola sata nije zabilježeno kretanje, da bi se u 3.42 na snimku vidjela jedna osoba kako izlazi iz dvorišta.

U policiji su navodili da je riječ o Davidu Dragičeviću, što se na snimcima ne može jasno vidjeti.

Davor Dragičević o pretresima u Banjoj Luci: 'Ubice mog djeteta ne mogu istraživati zločin'

Davor Dragičević o pretresima u Banjoj Luci: 'Ubice mog djeteta ne mogu istraživati zločin'

Podsjetimo, David je nestao u noći između 17. i 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Policija je saopštila da se radilo o "zadesnoj smrti", ali je tri mjeseca kasnije OJT Banja Luka slučaj kvalifikovalo kao ubistvo, a ubica ili više njih do danas nisu otkriveni. Slučaj je izazvao brojne kontroverze, bijes i nezapamćenu reakciju javnosti uz masovne proteste u borbi za pravdu i istinu. Tu borbu i dan danas vodi Davidov otac Davor Dragičević i članovi grupe Pravda za Davida.

Tužilaštvo BiH je u aprilu 2021. preuzelo istragu u predmetu "Dragičević" od Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci, ali i Tužilaštva RS. Kako je tada navedeno jedna se istraga odnosi na Davidovu smrt, a druga na službene osobe koje su bile uključene u rad na tom predmetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije