Sladić: Iza 7. jula ponovo računajte da se Afrika prsi prema Balkanu

2
Radiosarajevo.ba
Sladić: Iza 7. jula ponovo računajte da se Afrika prsi prema Balkanu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Nedim Sladić, bh. meteorolog najavio je od danas niže temperature u Bosni i Hercegovini, ali je otkrio i kada nas očekuje treći toplotni val ovoga ljeta.

"Vrhunac toplotnog vala smo ispratili. Od sutra (1. jula) snižavaju se temperature. Početak jula kreće umjerenijim i nestabilnijim ritmom, naročito u Bosni, ali nekih značajnijih padavina i dalje nema koje bi širokopojasno ublažile sušu.

Glavnina poremećaja premješta se i ovoga puta sjevernije od naše zemlje, ali svježiji zrak dospjet će zahvaljujući jačem sjeverozapadnom strujanju u kojem će biti vlage, a koja se spušta i u niže slojeve vertikalnog atmosferskog stuba.

S obzirom na to da je bilo vruće u proteklom periodu, sutra i prekosutra treba računati da usljed viška termičke energije na sjeveru, sjeveroistoku i djelomično u centralnoj Bosni usljed snažnog izdizanja, hlađenja, širenja i kondezovanja zraka iz prizemlja u visinu može biti vertikalnog razvoja tornjastih oblaka (kao noćašnjih na sjeveru) iz kojih može biti i lokalnih grmljavinskih nevremena praćeni gradom i jakim vjetrom.

Iza 7. jula ponovo računajte da se Afrika prsi prema Balkanu, što će izgledno značiti i novi, za mnoge predjele Bosne, treći toplotni val ovog ljeta", najavio je Sladić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije