Novi mini toplotni talas stiže u BiH, temperature do 39 stepeni

0
Radiosarajevo.ba
Novi mini toplotni talas stiže u BiH, temperature do 39 stepeni
FOTO: Arhiv / Ilustracija
Jutros je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 15 stupnjeva, Ivan-sedlo i Sokolac 17, Bugojno, Drvar i Srebrenica 18, Jajce, Livno, Prijedor i Sarajevo 20, Sanski Most i Zvornik 21, Banja Luka, Bihać, Široki Brijeg i Zenica 22, Bijeljina, Mostar, Trebinje i Tuzla 24, Gradačac 26 stepena. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 943 milibara, za 1 milibar je viši od normalnog i sporo opada.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura 30 do 36, na jugu i sjeveru do 39 stepeni.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Najviša dnevna temperatura oko 34 stepena.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Jutarnji sati biće nešto ugodniji, sa odmicanjem dana je, usljed brzog porasta temperatura i sparnog vremena, kod osjetljivih osoba moguće jačanje tegobe već tokom prijepodneva. Preporučljivo je suzdržavati se od težih aktivnosti. Također, neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i sunca, uz pridržavanje uputa nadležnih savjetodavnih službi.

Objavljena je prognoza do petka:

ZA 30.06.2021 (Srijeda)., sunčano uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 25, a najviša dnevna 30 do 36 na jugu i sjeveru do 38 stepena.

ZA 1.07.2021 (Četvrtak)., sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom poslijepodneva u Bosni su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 16 do 21, na jugu do 23, a najviša dnevna 28 do 34, na jugu do 36 stepena.

ZA 2.07.2021 (Petak)., sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom poslijepodneva u Bosni su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 13 do 19, na jugu do 23, a najviša dnevna 25 do 31, na jugu do 36 stepeni, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Upaljen naranadžasti meteoalarm

Federalni hidrometeorološku zavod (FHMZ) izdao je upozorenje.

U BiH je na snazi žuti i narandžasti meteoalarm, a upozorenje važi do ponoći.

Od većih regina u FBiH žuti meteoalarm je za Livno i Mostar, a narandžasti za ostali dio Federacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije