Klub SDA u Skupštini KS: Izuzetno nam je žao što se ovo dešava

E. H.
Klub SDA u Skupštini KS: Izuzetno nam je žao što se ovo dešava
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Nova većina

Predsjednik Kluba SDA u Skupštini Kantona Mahir Dević je, nakon što su danas prekinute dvije sjednice ove institucije, kazao da je "njima" izuzetno žao što se ovo dešava.

"Manjina u KS na sve načine pokušava da vlada većinom. Kako bi što duže, koji dan ostali na vlasti. Oni sve ovo rade kako [Mario] Nenadić ne bi bio novi premijer. Kao odgovorna većina u KS nudili rješenje. Pripremili smo sporazum, ponudili smo da i ona kandidata za predsjedavajućeg Skupštine KS budu neustavni i da zakazemo novu sjednicu na kojoj ćemo izabrati rukovodstvo", pojasnio je Dević.

Dodao je da su oni od samog starta bili suočeni sa zloupotrebom Poslovnika.

Obratili se članovi Vlade KS i Elmedin Konaković: "Ovo je opasno"

"Tražili smo da zakažemo sjednicu na kojoj ćemo odrediti datum glasanja o nepovjerenju, tad su nam odgovorili da zahtjev nije obrazložen. Onda su uslijedile ove epizode. Zašto građane KS drže kao taoce, ne znamo, ali mi ne možemo pristati na takvu politiku. Njih 15 ako mogu nek donose odluke", istakao je Dević.

Odgovarajući na pitanja, Dević je istakao da je termin današnje sjednice određen van zakona i većine.

"Danas je trebala da bude sjednica za neizglasavanje povjerenja Vladi KS. Ključna stvar je da oni žele spriječiti Nenadića da postane premijer. Oni sebi uzimaju za pravo da proglašavaju našu sjednicu nezakonitom, a bio je stenogram, prijenos uživo i td", rekao je Dević.

Dodao je da oni pokušavaju da ovo onemoguće od momenta kada su predali 18 potpisa.

"Ko nama garantuje da će biti ovjerena bilo koja odluka koju donese Skupstina KS, ako neće da nam ovjere sjednicu od 20. decembra. Ono nije mišljenje OHR-a, ono je pismo. Skupština nije obavještena o imenovanju Danijele Kristić. Mi želimo da se Skupština vrati u zakonske okvire. Mi ćemo opet zakazati sjednicu, pa nek onda nam opet ne ovjere tu sjednicu", pojasnio je Dević.

Prema njegovim riječima, OHR nije tumačio Ustav, već uputio pismo.

"Kolega Čelik nije kazao da Bošnjaci trebaju imati veća prava i nije govorio da ne postoje Ostali. Imali smo jučer sastanak, pa i jutros i nismo mogli vjerovati da je sve tako dobro proteklo. Ali onda je uslijedila druga priča. Konaković nam je prenio da oni imaju bijele figure u rukama. Pa nam je rečeno da oni hoće da razgovaraju s Nenadićem, pa da oni odluče hoće li ga manjina postaviti", istakao je Dević.

Istakao je da smatra da će odluka o privremenom finansiranju biti donesena.

"Na način da ćemo donijeti tu odluku do 31. januara. Valjda Tužilaštvo treba da dođe i da kaže 'dajte taj pečat'. Mi nećemo da odbijamo prostorije i uzimamo pečat. Predlagali smo im da novom sjednicom predsjedava Danijela Kristić, ali oni to nisu prihvatili. Oni su sad iskoristili situaciju da iskompliciraju imenovanje Nenadića za mandatara nove Vlade KS", naglasio je Dević.

Kazao je da građani nemaju razloga za brigu, te da će odluka o privremenom finansiranju biti donesena.

"Ni nama nije jasno njihovo ponašanje. 18 zastupnika će donijeti odluku o privremenom finansiranju, a hoće li to neko zaustaviti to nije do nas, nije do nas hoće li neko opečatiti tu odluku. Ne mogu oni zaustaviti sjednicu koja se desila 20. decembra", zaključio je Dević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije