Biti ili ne biti: Šta će se danas dogoditi u Skupštini Kantona Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Biti ili ne biti: Šta će se danas dogoditi u Skupštini Kantona Sarajevo
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Skupština KS

U Sarajevu danas, ako bude sreće i političke volje, trebale bi biti održane dvije sjednice Skupštine ovog kantona.

Plan je da se na jednoj, u 9.30, izglasa privremeno finansiranje u Kantonu Sarajevo, dok bi na drugoj trebao biti izglasan dan kada će se glasati o smjeni aktuelne Vlade, na čelu s premijerom Edinom Fortom.

Sastanak pred Skupštinu: Hoće li biti sjednice, gdje je pečat, ko je predsjedavajući

Ukoliko se ne izglasa privremeno finansiranje, za period od 1. januara do 31. marta, zaposleni u javnim institucijama neće dobiti platu, a upitno je i to što novca neće biti za Zavod za zdravstveno osiguranje...

Ipak, optimizma da će danas sve proći bez problema - nedostaje. 

Jučerašnji sastanak čelnika zastupničkih klubova političkih stranaka, koji participiraju u Skupštini Kantona Sarajevo, završen je bez dogovora, a nezavisni zastupnik Damir Marjanović smatra da danas neće biti održana sjednica Skupštine. 

Učesnici sastanka bili su saglasni - međusobnog povjerenja među zastupnicima jednostavno nema.

Naime, iako je i OHR istumačio Ustav, pa poručio da je Danijela Kristić (Narod i pravda) legitimna predsjedavajuća Skupštine KS (na tom je mjestu zamijenila Elmedina Konakovića), Mirza Čelik (SDA) tvrdi da je on predsjedavajući.

"Ako ja ne budem predsjedavao Skupštinom, a pečat ne bude kod sekretara, nema sjednice", poručio je jučer. 

Podsjećamo, Narod i pravda, Naša stranka, SDP, NBL, SBB i DF činili su "šestorku" koja je činila vlast u Sarajevu. U decembru su SBB i DF odlučili da odu sa SDA u koaliciju u kantonu, nakon čega je nastao "haos". "Četvorka" je sjednicu o smjeni rukovodstva Skupštine (eventualno vlade) i usvajanja budžeta ostavila za 8./16. januar, no SDA, SBB i DF (i jedan zastupnik BOSS-a) htjeli su to učiniti do Nove godine, pa su krajem decembra održali "svoju" sjednicu Skupštine na kojoj su smijenili Konakovića, a imenovali Mirzu Čelika za predsjedavajućeg. 

U međuvremenu se doznalo da nova većina nema pečat, a predstavnici "četvorke" su i sjednicu i sve što je nova većina učinila ocijenili kao nelegitimno. Poručili su da se nemaju namjeru boriti protiv nove većine, ali žele da ispoštuju zakone, procedure i Ustav. 

Više o temi čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije