OHR je dao mišljenje: Danijela Kristić je predsjedavajuća Skupštine KS

E. H.
OHR je dao mišljenje: Danijela Kristić je predsjedavajuća Skupštine KS
Foto: Radiosarajevo.ba / Kristić i Brčić

U zgradi Kantona Sarajevo predsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić i ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić održale su hitnu pres konferenciju.

"Od OHR-a smo dobili autentično tumačenje Ustava KS i prema tom tumačenju predsjedavajuća Skupštine KS sam ja", kazala je Danijela Kristić.

Ministrica pravde KS Lejla Brčić istakla je da današnje tumačenje potvrđuje ono što Vlada KS priča posljednjih 20 dana.

"Ispred Kluba Hrvata obratila sam se OHR-u da dobijemo mišljenje. Dobili smo potvrdu da radimo po zakonu i da ovo nije bila borba za fotelje. Pozivam kolege da se vratimo u redovne procedure. Stav OHR dostavljen je svima u Skupštini KS. Očekujem da idemo u smirivanje tenzija u KS. Pozivam Radončića, Izetbegovića i Komšića da pozovu svoje delegate da se vrate u redovne skupštinske procedure", kazala je Brčić.

Dodala je da se to mora uraditi i zbog građana, kako bi se usvojio budžet i osigurala finansijska stabilnost kantona.

"Pozivam delegate u Skupštini KS da dođu na sjednicu i da izglasamo privremeno finansiranje, pa onda i budžet. Te kako bi odredili i datum o glasanju o nepovjerenju Vladi KS", istakla je Brčić.

Pojasnila je da su za sutra zakazane dvije sjednice Skupštine KS.

"Na jednoj ćemo razgovarati o privremenom finansiranju, a na drugoj o datumu za glasanje o nepovjerenju Vladi KS", istakla je Brčić.

Predsjedavajuća Skupštine KS pojasnila je da se nada da će sutra sve ići u skladu s procedurama.

"Imamo stav OHR i otvoreni smo za razgovore s kolegama. Pa nemamo ništa protiv i da se održi sastanak šefova klubova u Skupštini KS koji je zakazan", istakla je Kristić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije