Skupština KS usvojila Zakon o pomoći Srebrenici: Evo šta podrazumijeva

3
Fena
Skupština KS usvojila Zakon o pomoći Srebrenici: Evo šta podrazumijeva
Foto: AA/MC Srebrenica / Skupština KS donijela zakon o pomoći Srebrenici

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su u nastavku današnje sjednice, na prijedlog kluba zastupnika SDP-a, usvojili Zakon o posebnim programima KS za memorijalizaciju genocida, podršku povratku i razvoju Srebrenice, pomoći žrtvama i porodicama žrtava genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a "Srebrenica".

Ovim zakonom su se uredile mjere Vlade KS za usmjerene aktivnosti za održivi povratak, razvojne projekte i obnovu u Srebrenici.

Također su definirane mjere podsticaja i podrške žrtvama genocida i porodicama žrtava genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a „Srebrenica“, osobama sa prijavljenim prebivalištima na području ove općine, izbjeglim i raseljenim osobama, povratnicima, te osobama koje su se vratila s područja Kantona Sarajevo na područje ove lokalne zajednice od strane institucija KS i njihovim potomcima - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

U saopćenju se navodi da je zakonom, također, uređena procedura kojom sve pomenute osobe dokazuju svoj status žrtava genocida, članova njihovih porodica, izbjeglica, raseljenih osoba, povratnika, te potomaka svih prethodno pobrojanih.

Propisan je i pristup programima podrške koji se ostvaruje: prijavom privrednog društva, poljoprivredne zadruge, obrta, udruženja građana fondacije ili fizičkog lica koje ispunjava uslove javnih poziva posebne namjene koji se tiče realizacije programa utvrđenih ovim zakonom i dostavljanjem dokaza o ispunjavanju uslova za pristup određenoj podršci po osnovu ličnog statusa.

Zakonom su utvrđeni i posebni programi podrške, međi kojima su: programi obnove i rekonastrukcije objekata, programi podrške infrastrukturnim projektima, programi podrške obrazovanju i radnom osposobljavanju osoba, sufinansiranju studija, programi podrške istraživačkim projektima o genocidu, povratku i ljudskim pravima, programi besplatne pravne pomoći, programi podrške investicijama na području ove lokalne zajednice, programi podrške kulturnim, umjetničkim i sportskim projektima, programima mobilnosti visokokvalificirane radne snage, godišnji grant Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

Također to su i programi podrške udruženjima građana i fondacija za aktivnost održivog povratka, zaštite ljudskih prava i drugih aktivnosti vezanih za borbu protiv diskriminacije, govora mržnje, građanskog organizovanja na području ove lokalne samouprave, programi učešća u subvencioniranju organizacije javnog prijevoza, programi podrške roditeljima i djeci kroz posebne aktivnosti podrške po rođenju djeteta, redovne podrške roditeljima sa troje i više djece do punoljetstva, te programi podrške ostvarivanja zdravstve zaštite na području KS.

Utvrđeni su i izvori finansiranja za realizaciju programa, provođenje postupaka za njihovu implementaciju, te izrada plana realizacije nevedenih programa.

Ovim zakonom osniva se i Ured Vlade KS za podršku Srebrenici najkasnije u roku od 60 dana od stupanja na snagu ovog zakona. Ured će imati svoje sjedište u Srebrenici i kancelarije u Sarajevu.

Sjednica Skupštine KS je nakon usvajanja ovog zakona prekinuta, a o njenom nastavku javnost će biti blagovremeno informirana - navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije