BiH / Skupština KS sutra zakazuje termin za glasanje o nepovjerenju Nenadićevoj vladi

27. 10. 2020. u 11:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

30. radna Skupština Kantona Sarajevo zakazana je za sutra u 10 sati.

Između ostalih tačaka Dnevnog reda vjerovatno će pažnju javnosti najviše privući tačka o utvrđivanje datuma održavanja sjednice Skupštine Kantona Sarajevo u vezi prijedloga za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo.

Ostale tačke Dnevnog reda možete pogledati OVDJE.

Podsjećamo, opozicija je podnijela zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo. 

Vlada Kantona Sarajevo pokazala je u svim segmentima svog djelovanja nedoraslost izazovima s kojima se građani i građanke suočavaju,poručili su potpisnici zahtjeva za smjenu.

"Već smo mjesecima bez ministra zdravstva i ministra za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i raseljena lica. Obezglavljeni smo u dva glavna resora za suzbijanje posljedica pandemije. Obrazovanje nam je i dalje u eksperimentalnoj fazi. Niti jedna preporuka PISA testiranja, koje je ustanovilo masovnu funkcionalnu nepismenost naših učenika, nije se ni počela provoditi, a online okolnosti u kojima se nastava odvija shvaćeni su kao opravdanje za nerad umjesto kao mogućnost unapređenja cjelokupnog nastavnog procesa. Mladi odlaze, prijeti nam demografska katastrofa, a ova vlada je subvenciju za prvu kupovinu stana s deset hiljada KM smanjila na dvije hiljade KM, čime mladi ne mogu otplatiti niti jedan kvadrat životnog prostora. Nema unapređenja saobraćajne infrastrukture niti obnove vodovodne i kanalizacione mreže. Borba za čišći zrak je zaboravljena. Umjesto depolitizacije državne službe, Ured za borbu protiv korupcije registrovao je u septembru sumnjiva, politička zapošljavanja u institucije Kantona. Parlamentarne procedure političkog djelovanja se ne poštuju i izvrgavaju se ruglu", navodi se u saopćenju. 

Kako dalje navode, sve navedeno, ali i još mnogo toga, razlog je da podnesu zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo.

"Nas 18 zastupnika i zastupnica pripadamo različitim ideološkim usmjerenjima. Međutim, situacija u kojoj se nalazimo nadilazi okvire uobičajene političke borbe i u njoj moramo biti ujedinjeni. Radi se o vraćanju dostojanstva i odgovornosti političkom djelovanju u Kantonu Sarajevo. Problem aktuelne Vlade nije samo što radi loše, već što često uopšte ne radi ili radi na štetu građana. To je ono što je nedopustivo i u normalnim a pogotovo u okolnostima u kojima živimo", navode 

Kako kažu, građanima i građankama žele vratiti nadu da Sarajevo ne samo da zaslužuje, nego i može bolje te da svi u njemu možemo osigurati sebi kvalitetnije uslove za život bez obzira na to koju političku opciju podržavamo pa čak i ako smo apolitični.

Glavna poruka koju želimo poslati našim građankama i građanima jest da Vladu ne smjenjujemo zato što možemo jer imamo dovoljno ruku, već zato što moramo zaustaviti propadanje kantona i spriječiti propast u koju nas vode.

Osim nezavisnih i zastupnika Četvorke, potpis na zahtjev stavio je i Aljoša Čampara (SDA). 

Potpisnici zahtjeva - undefined

Foto: Printscreen: Potpisnici zahtjeva

Admela Hodžić zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo napustila je skupštinski Klub SDA, te će od sada djelovati kao samostalna zastupnica,ona je između ostalog poslala dopis rukovodstvu skupštine da će zajedno sa Čamparom podržati formiranje nove ekspertske Vlade KS.

Zahtjev za smjenu Vlade KS možete pročitati OVDJE.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA