Skupština KS sutra razmatra izmjene Zakona o visokom obrazovanju

Fena
Skupština KS sutra razmatra izmjene Zakona o visokom obrazovanju
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Skupština KS

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju bit će razmatran sutra na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Prema tom prijedlogu, osobe koje su započele postdiplomski studij za sticanje stepena magistra nauka ili umjetnosti i doktora nauka prema propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu tog zakona, imaju pravo steći taj naučni stepen zaključno sa 30. septembrom 2022. godine. Također, student koji je započeo studij po predbolonjskom sistemu studija imaju ga pravo okončati do 30. septembra 2022. godine.

Zastupnica Naroda i Pravde Danijela Kristić predložila je da se taj rok produži do 2025. godine, a samostalna zastupnica Jasna Duraković uložila je amandman kojim traži da student - roditelj djeteta s teškoćama u razvoju ima pravo da nastavi studij odmah nakon obnavljanja statusa studenta, ukoliko je status studenta prestao kao posljedica njege, odgoja i obrazovanja djeteta s teškoćama u razvoju, prema nastavnom planu i program po kojem je započeo studirati posebno ukoliko je u statusu apsolventa.

Na dnevnom redu je i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim se stavlja akcent na kontrolu postupanja ili provođenja naredbi nadležnih organa kojima se, u skladu sa posebnim zakonom, propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, ali samo ukoliko su Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, odnosno Uprava policije i njeni policijski službenici izričito ovlašteni na osnovu takve zakonito izdate naredbe.

Zastupnici će razmatrati i prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Program rada i Finansijski plan Javne ustanove Fond Memorijala Kantona Sarajevo za 2020. godinu, kao i Izvještaj o radu sa finansijskim poslovanjem Univerziteta u Sarajevu za 2019. godinu.

Na dnevnom redu su i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju Zavoda za izgradnju KS, Zavoda za informatiku i statistiku te kantonalnih javnih preduzeća Toplane Sarajevo, Park, Tržnice-Pijace, Vodovod i kanalizacija, Sarajevogas, Pokop i Sarajevo – šume za 2019. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije