Skupština KS sutra razmatra šta je poduzeto na suzbijanju COVID-19

Radiosarajevo.ba
Skupština KS sutra razmatra šta je poduzeto na suzbijanju COVID-19
FOTO: Radiosarajevo.ba / Skupština Kantona Sarajevo

Sutra će se na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo razmatrati informacija Ministarstva zdravstva, Kriznog štaba i Civilne zaštite KS o tome šta je u proteklom periodu poduzeto na suzbijanju i prevenciji širenja koronavirusa na području glavnog grada naše zemlje.

Već neko vrijeme je epidemiološka situacija u Sarajevu izuzetno loša, a u materijalu pred sutrašnju sjednicu podvučeno je da su u proteklom periodu, između ostalog, oformljene COVID ambulante, a poseban se akcenat stavlja na tzv. Put pacijenta koji je već duže vrijeme predmet spora.

Naime, put pacijenta u COVID ambulantama izgleda:

1. Porodični ljekar, pedijatar ili ljekar školske medicine upućuju i najavljuju pacijetna u COVID ambulantu;

2. Pacijent se javlja na trijažno mjesto centralnog objekta OJ ili na posebno trijažno mjesto COVID ambulnate gdje se provjerava razlog dolaska;

3. Pacijent se uvodi u ordinaciju za pregled gdje dolazi tim u sastavu doktor medicine i medicinska sestra/tehničar ili pedijatrijski tim i obavlja anamnezu i pregled;

4. Ako postoji indikacija za pregled pulmologa i interniste, laboratoriju i RTG pluća pacijent će dobiti uslugu u COVID centru;

5. Ako postoji indikacija pacijentu se uzima bris na mjestu za uzimanje briseva;

6. Propisivanje neophodnih lijekova i uputnica će uraditi doktori medicine, pedijatri i pulmolozi koji rade u COVID ambulantama.

Valja istaći i to da Ministarstvo zdravstva KS, koje je još uvijek bez ministra, ističe da su u finansijskom planu Zavoda za zdravstveno osiguranje prvenstveno planirana sredstva od osam miliona KM, a da u rebalansu finansijskog plana planirana su dodatnih tri miliona KM.

U međuvremenu je obznanjeno da je dostavljeno ipak samo 1,9 miliona KM.

Isto tako, naglašeno je da su u Kantonu Sarajevu formirani krizni štabovi u svakoj medicinskoj ustanovi, osigurana je dovoljna količina zaštitnih sredstava, formirani su trijažni punktovi, redovno se prati zdravstveno stanje uposlenika, izvršeno je uvezivanje klinika itd.

Materijal za sutrašnju sjednicu možete pročitati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije