Skupština KS usvojila Prijedlog budžeta u iznosu od 941 milion KM

Radiosarajevo.ba
Skupština KS usvojila Prijedlog budžeta u iznosu od 941 milion KM
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Skupština KS

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo izglasali su usvajanje Prijedloga budžeta za 2019. godinu. Usvojeni budžet KS iznosi 941.762.186 KM.

23 zastupnika glasalo je za usvajanje Prijedloga budžeta, dok je njih 10 bilo protiv i jedan suzdržan.

"Skupština KS je usvojila Prijedlog budžeta za 2019. godinu", kazao je predsjedavajući Elmedin Konaković, nakon čega se čuo spontani aplauz. 

Podsjetimo, premijer KS-a Edin Forto je danas ranije kao najveću promjenu u odnosu na prethodnu godinu naveo planiranu integraciju Univerziteta u Sarajevu, koja uključuje 31 visokoškolsku ustanovu i Rektorat na Jedinstveni račun trezora Kantona Sarajevo (JRT KS).

Kao najveći problem identificirao je kapacitet za realizaciju budžeta, pojašnjavajući da postoje milionski projekti koje su zatekli, a koji se ne izvršavaju, kao što je rekonstrukcija vodovodne mreže.

Dodao je da je 160 miliona KM ili 17 posto za investicije, što smatra vrlo pristojnim, budući da je oko 60 posto budžeta planirano na plaće.

Tokom predstavljanja budžeta, premijer Forto kazao je da će u martu biti rebalans, te da će tada Vlada razmatrati sve predložene amandmane.

Kao razlog je naveo uskraćivanje prava na javnu raspravu. Ipak zastupnici Stranke demokratske akcije su insistirali da Skupština KS-a glasa o njihovim amandmanima. Svih 76 amandmana  je odbijeno.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije