Zastupnica Jasna Duraković ponovo o vranama

Radiosarajevo.ba
Zastupnica Jasna Duraković ponovo o vranama
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Zastupnica Jasna Duraković

Jasna Duraković, zastupnica SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo na sjednici održanoj 23. januara predložila da se angažuje lovačka društva koja će raditi na odstrelu vrana u Sarajevu.

„Vrane postaju sve veći problem glavnog grada BiH i prema tvrdnjama građana, jata agresivnih ptica zaposjedaju naselja Otoka, Dobrinja i Grbavica. Radi se o agresivnim pticama. Postale su jedna vrsta grabežljivica koje se vrlo brzo razmnožavaju. Postaje problem, kao što je bio problem s psima lutalicama. Napadaju građane u vrijeme parenja, a to je od marta pa sve do ljetnog perioda“, kazala je tad Duraković.

Ipak na današnjoj sjednici Skupštine KS zastupnica Duraković je ponovo govorila o problemu vrana u Sarajevu, istakla je da „rješavanje populacije određenih životinja uzrokuje pojavu drugih“.

„Stoga predlažem Vladi Kantona Sarajevo da se ostvari intenzivna saradnja prvenstveno sa Federalnim fondom za zaštitu okoliša koji može pomoći da se integralno provede plan upravljanja otpadom kroz planiranje određenih aktivnosti. Na lokacijama Švrakino Selo, Otoka, Grbavica i Dobrinja pod jedan treba postaviti podzemne zelene otoke koji onemogućavaju vranama i drugim životinjama pristup otpadu, pod dva sanacija divljih deponija, pod tri intenzivna edukativna kampanja sa stanovništvom grada Sarajeva o neophodnosti razdvajanja otpada“, predložila je zastupnica Duraković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije