Rifat Škrijelj: UNSA ne želi da ga koči politika

S. H.
Rifat Škrijelj: UNSA ne želi da ga koči politika
/ Rifat Škrijelj
Na kraju javne rasprave 2. februara Senat Univerziteta u Sarajevu usvojio je set prijedloga za poboljšanje Prijedloga Zakona o visokom obrazovanju koje su poslali Vladi KS-a, kazao je za Radiosarajevo.ba rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

"Ključna stvar koja se tiče Univerziteta i Vlade u kojoj se nismo usaglasili je broj članova Upravnog odbora koje imenuje Senat i Vlada. Stav Vlade je da to ostane kao što je do sada bilo - da šest od 11 imenuje Vlada, četiri Senat i jedan student, pri čemu bi Vlada u ime osnivača imenovala i predsjednika Upravnog odbora. Stoga smo mi to tražili da to bude obrnuto, da šest imenuje Senat, jednog studenta, a četiri Vlada.

Iz toga dalje proizlaze i kriteriji i nadležnosti kod imenovanja Upravnog odbora, i tu se razilazimo sa stavom Vlade jer smatramo da akademska zajednica potpuno gubi svoju autonomiju ako većinu upravljačkog tijela čine predstavnici političkih partija koji čine Vladu i mi nismo u mogućnosti kao Univerzitet sutra funkcionirati bez politike. Spremni smo prihvatiti svako rješenje koje podrazumijeva transparentnost kontrole finansijskog poslovanja i svih procesa zakonskog rada Univerziteta. To su pitanja koja kao Univerzitet tražimo u cilju normalnog rada i da nemamo kočnicu zbog politike", rekao je Škrijelj za Radiosarajevo.ba.

Nakon javne rasprave u februaru, objedinjen tekst prijedloga koje su nazvali amandmanima poslali su Vladi sa željom da njima i Ministarstvu olakšaju, iako znaju da amandmane mogu dostavljati naknadno.

"Mi smo na Prijedlog zakona dali set primjedbi i poslali smo ih iza vikenda nakon javne rasprave, tako da su one prispjele, prema navodima ministra, s jednim ili dva dana zakašnjenja", naveo je Škrijelj za Radiosarajevo.ba.

Škrijelj je naveo kako je finalna javna rasprava održana na Univerzitetu unutar zakonskih okvira, ali je zbog dva dana zakašnjenja teksta ipak odbačeno razmatranje prijedloga Senata Univerziteta u Sarajevu. 

Prema mišljenju akademske zajednice, naveo je Škrijelj, bilo je dosta nedostataka u ovom Prijedlogu Zakona o visokom obrazovanju, stoga je upućeno oko 80 amandmana, od kojih je 17 djelomično prihvaćeno.

"Glavni prijedlozi nisu ni dodirnuti, a bavilo se trivijalnim amandmanima", rekao je Škrijelj te je dodao da u ovom periodu dotjerivanja Zakona i o njihovom nastojanu da poboljšaju isti konsultirali su se s premijerom Konakovićem i ministrom Kazazovićem s ciljem da usaglase neke stavove. 

"Mislim da smo nakon sastanka usaglasili neke stavove. Mi sada tražimo od Vlade KS-a da to budu njihovi amandmani i da ih vlada prihvati kao svoje", dodao je Škrijelj izrazivši nadu da će ih Vlada unijeti kao ravnopravne.

Akademska zajednica sačinjena od uglednih profesora Univerziteta u Sarajevu se usaglasila, o čemu se dodatno razgovaralo na sjednici Senata. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije