Skandalozno: Nakon Draže Mihailovića, u Bileći grade i spomenik Momiru Bulatoviću

4
Radiosarajevo.ba
Skandalozno: Nakon Draže Mihailovića, u Bileći grade i spomenik Momiru Bulatoviću
Foto: Arhiv / Momir Bulatovic

Nakon što je u junu 2019. godine u podignut spomenik četničkom vođi i ratnom zločincu Draži Mihailoviću, jučer je pokrenuta inicijativa za izgradnju spomenika nesuđenom haškom zatvoreniku, nekadašnjem predsjedniku Crne Gore i Vlade Savezne Republike Jugoslavije Momiru Bulatoviću, a koji će biti postavljen na ulazu u ovaj grad u istočnoj Hercegovini.

Na prijedlog grupe bivših boraca Vojske RS iz Istočne Hercegovine jučer je u susjednom Gacku formiran inicijativni odbor za gradnju spomenika šergrtu Slobodna Miloševića koji je svesrdno podržavao agresije na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a za Ratka Mladića smatrao da je "najrazumnija opcija".

Predsjednik odbora je Miladin Dostinić iz Gacka, a potpredsjednik Dragomir Pako Novaković iz Bileće.

Član tog tijela je i izvršni direktor preduzeća "Jumedia mont" iz Podgorice i glavni i odgovorni urednik "Dana" Mladen Milutinović, kao i Miljan Aleksić, iz Bileće, Vojin Gušić iz Nevesinja, Dejan Bodiroga iz Trebinja, Aleksa Dobranić iz Berkovića i Petar Mihić iz Ljubinja.

Na osnivačkoj sjednici usvojena je odluka o gradnji spomenika koji bi bio postavljen na ulazu u Bileću, iz pravca Nikšića.

"Hercegovci na taj način žele da se oduže Bulatoviću koji im je pomogao najtežim trenucima za Istočnu Hercegovinu i Republiku Srpsku tokom minulog rata", kazali su, prenosi podgorički "Dan".

Predsjednik Inicijativnog odbora Miladin Dostinić je rekao da su o inicijativu upoznali porodicu Momira Bulatovića.

Ideja je da se spomenik Bulatoviću, koji bi bio od bronce u prirodnoj veličini, postavi preko puta čuvene Bilećke kasarne, a lokacija ima višestruku simboliku.

Dostinić je naveo da je "nekoliko kilometara vazdušne linije odatle Vučji Do, slavno mjesto gdje su 1876. godine crnogorski i hercegovački bataljoni pobijedili tursku vojsku i time najavili početak kraja otomanske imperije i njihove vladavine na tim prostorima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije