Skandalozno: Kako će pomoć koja je najavljena za BiH završiti u Crnoj Gori?

E. M.
Skandalozno: Kako će pomoć koja je najavljena za BiH završiti u Crnoj Gori?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Avion iz Emirata

Ministarstvo vanjskih poslova BiH sinoć je najavilo da će u Bosnu i Hercegovinu danas stići humanitarna pomoć koju je, između ostalog, činilo i 50 respiratora.

U toku dana saopćeno je da je otkazan dolazak humanitarne pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Ranije najavljena ceremonija preuzimanja donacije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo se otkazuje, kratko su saopćili iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

No, avion je ipak sletio, ali humanitarna pomoć nije za BiH nego za Crnu Goru. 

Kako je za Radiosarajevo.ba rekao Ratko Kovačević, portparol UIOBiH, avion je sletio i sada očekuje da bude pokrenut carinski postupak. 

Ratko Kovačević - undefined

Arhiv: Ratko Kovačević

"Meni je potvrđeno da je avion sletio u Sarajevo i da se radi o avionu koji je dovezao humanitarnu pomoć za Crnu Goru te da je sletio na Sarajevski aerodrom zbog veličine aviona. Sada očekujemo da bude pokrenut carinski postupak, odnosno da bude podnesena tranzitna prijava za tranzit robe od Aerodroma Sarajevo prema određenom graničnom prijelazu za Crnu Goru", kazao je Kovačević.

Kako je navedeno u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH, najavljen je dolazak pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata za BiH, na osnovu obavještenja koje je putem verbalne note dostavila Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata službenim linijama komunikacije.

Bisera Turković - undefined

Vijeće ministara BiH: Bisera Turković

"Predmetnom notom Ambasade UAE u Podgorici, iz koje se nerezidentno pokriva Bosna i Hercegovina, zatražena je dozvola slijetanja za privatni avio operater Boing 747-400 Vlade Dubaija, u kojoj je navedeno da transportuje pomoć za vladu i građane Bosne i Hercegovine. 

Slijedom toga, Ministarstvo je izdalo saopštenje sa kojim je upoznata javnost u BiH i iskazalo svoju zahvalnost supruzi potpredsjednika i premijera UAE  i supruzi  vladara Dubaija, šeika Hind bint Maktoum bin Juma Al Maktoum, na neočekivanoj velikodušnoj pomoći po drugi put za građane Bosne i Hercegovine.  Neposredno prije slijetanja aviona, u novoj verbalnoj noti ambasade UAE obaviješteni smo da je korisnik ove pomoći Vlada Crne Gore a da se sarajevski aerodrom koristi za istovar robe", saopćeno je iz Ministarstva.. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije