Visočka pečenica konačno postala zaštićen nacionalni proizvod
Na osnovu zahtjeva koji je podnijelo Udruženje mesoprerađivača 'Proizvođači Visočke pečenice i sudžuke' (ViPS), a na prijedlog Komisije za registraciju oznaka porijekla, oznaka geografskog porijekla i dodjelu oznaka garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine donijela je Rješenje o registraciji oznake geografskog porijekla prehrambenog proizvoda Visočka pečenica.
U prostorijama Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u Mostaru danas je Visočka pečenica i službeno proglašena geografski zaštićenim nacionalnim proizvodom sa posebnom oznakom.
Ideja i želja za očuvanjem i zaštitom ovog visočkog brenda rezultirala je pokretanjem Projekta: “Procedura za zaštitu brenda i dobijanje oznake geografskog porijekla “Visočka pečenica”.
U protekle nešto više od četiri godine, Gradska uprava Visoko i gradončelnica Amra Babić, Odsjek za privredu u saradnji sa Udruženjem mesoprerađivača “Visočka pečenica i sudžuka” - VIPS Visoko i stručnim konsultantom prof.dr. Amir Ganić sa Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta Sarajevo, sproveli su kompletne aktivnosti oko realizacije Projekta.
Visočka pečenica kao suhomesnati proizvod je rezultat tradicije i tradicionalnog načina proizvodnje karakterističan samo za područje grada Visoko.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.