Porodice četiri žrtve genocida u Srebrenici odustale od ukopa

AA
Porodice četiri žrtve genocida u Srebrenici odustale od ukopa
Foto: Radiosarajevo.ba / Potočari, 11. juli

Do ovog trenutka porodice sedam žrtava genocida u Srebrenici dale su svoju saglasnost za ukop njihovih posmrtnih ostatka na kolektivnoj dženazi koja bi se trebala održati 11. jula ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, potvrdila je za Anadoliju, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić.

Iako je taj broj ranije iznosio 11, porodice su povukle četiri saglasnosti zbog mjera poduzetih zbog širenja nove vrste koronavirusa i neizvjesnosti oko toga da li će rodbina i prijatelji moći prisustvovati ukopu koji je planiran 11. jula ove godine. 

"Najnovija informacija jeste da su trenutno porodice sedam žrtava dale saglasnost za ukop ove godine. Taj broj je bio nešto veći. Nažalost, on se smanjuje posljednjih dana. Prije pandemije, 11 porodica je dalo saglasnost za ukop žrtava ove godine. Međutim, zbog svega što se događa, povučene su četiri saglasnosti", pojasnila je Fazlić.

Kako je kazala, pripreme za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici teku svojim tokom. 

"Ono što je sada sigurno jeste da će se održati komemoracija, maratoni kao i Marš mira. Ali još uvijek je neizvjesno hoće li biti ukopa ove godine. Vjerski program će svakako biti upriličen. Najavljeno je i da će se razgovarati sa porodicama koje su dale saglasnost za ukop, da se vidi da li će ostati pri toj saglasnosti. Naime, pretpostavka je da veliki broj članova porodica žrtava živi u inostranstvu i da će možda imati problem da dođu na dženazu ili ukop", istakla je Fazlić.

Naglasila je da će, u svakom slučaju, odluka o svim ovim stvarima biti donesena do kraja mjeseca.

Naredne sedmice planirane ekshumacije u Vlasenici i Višegradu 

Pandemija je usporila i proces identifikacija i ekshumacija.

"Zapravo je u potpunosti zaustavila ekshumacije. Istražitelji jesu radili, izlazili su na teren, istraživali informacije o lokacijama... U prva četiri mjeseca izašli su više od 200 puta. Međutim, ekshumacija nije bilo. Imamo još 37 žrtava koje su identifikovane, a za koje porodice nisu dale saglasnost za ukop. Razlog je uglavnom nedostatak skeleta. U većini slučajeva pronađena je samo jedna kost ili lobanja", izjavila je Fazlić.

Nakon ukidanja odluke o zabrani okupljanja više od pet osoba, ponovno se počelo sa radom. 

"Već za narednu sedmicu imamo planirane ekshumacije u Vlasenici i Višegradu, radi se i u Skender Vakufu. U Komemorativnom centru u Tuzli za narednu sedmicu zakazane su tri identifikacije i očekujemo da bi porodice tih žrtava mogle dati saglasnost za ukop ove godine", kazala je Fazlić.

Podsjetila je da su u proteklom periodu podneseni određeni zahtjevi za ekshumaciju prema Sudu i Tužilaštvu BiH. 

"Međutim, oni nisu mogli odobriti te zahtjeve zbog pandemije. Sada se odmah krenulo u rad. Ovih dana se intenzivno radi na nekim lokacijama", pojasnila je Fazlić.

Apel porodicama

Institut je stava da se trebaju ukopati i 82 osobe čiji se posmrtni ostaci godinama nalaze u Podrinje identifikacionom projektu u Tuzli (PIP).

Posmrtni ostaci nekih ekshumirani su i prije 19 godina, a još uvijek se nalaze u vrećama u PIP-u, jer nema DNK podudaranja.

Iz Instituta navode i da su apelovali na porodice i da zvanično identifikuju 99 žrtava za koje je stigao DNK nalaz te da se odluče na ukop.

"Ali pandemija je to zaustavila, a o ukopu NN žrtava još uvijek se nije odlučivalo", naveli su iz Instituta. 

Memorijalni centar Potočari zvanično je otvoren 20. septembra 2003. godine, a otvorio ga je bivši američki predsjednik Bill Clinton. U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari do sada je ukopano više od 6.600 osoba, a obavljeno je 19 kolektivnih dženaza.

Do sada su u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ukopana 432 maloljetnika i 26 žena. Od tog broja 19 je žena žrtava genocida, a ostale su stradale tokom 1992. godine.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 570 različitih lokaliteta.

Najmlađa dosad ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije