Skandalozni tekst načelnika Sokoca: "Radovan Karadžić je za mene predsjednik RS"

17
Radiosarajevo.ba
Skandalozni tekst načelnika Sokoca: "Radovan Karadžić je za mene predsjednik RS"
Foto: ICTY / Radovan Karadžić

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica cijeli autorski tekst koji je objavljen na zvaničnoj stranici ove općine, posvetio je presuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Veličanje ratnih zločinaca već dvije godine kažnjivo je Krivičnim zakonom BiH izmjenama koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a Bjelica Karadžića naziva 'predsjednikom Republike Srpske'.

"Radovan Karadžić je prvi predsjednik RS. Ne treba tu dodavati ni umetati ono 'bio', on je to i sada i biće dok postoji RS. Za mene lično on je i sad Predsjednik, jer kada god čujem tu riječ prvo pomislim na njega. Ostali obnašaju tu funkciju, funkciju koju je on stvorio", navodi, između ostalog, Bjelica u skandaloznom tekstu.

Snažan zemljotres pogodio Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu

Snažan zemljotres pogodio Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu

Treba naglasiti da je Bjelica pod sankcijama SAD, odnosno na američkoj crnoj listi. Prije 20 godina smijenjen je sa funkcije predsjednika Skupštine tadašnjeg 'Grada Srpsko Sarajevo' od strane visokog predstavnika.

Smijenjen je pod optužbom za kriminalne aktivnosti i pomaganje odbjeglom haškom optuženiku Radovanu Karadžiću. Uhapšen je 2004. godine.

Sankcije OHR-a prema Bjelici ukinute su 2011. godine, a na lokalnim izborima 2012., 2016. i 2020. godine biran je za načelnika Sokoca.

"Jednog jutra se probudimo, a svuda oko nas - Velika Srbija. Četnici na vlasti"

"Jednog jutra se probudimo, a svuda oko nas - Velika Srbija. Četnici na vlasti"

Haaški sud drugostepenom Radovana Karadžića je presudom iz 24. marta 2019. godine osudio na doživotnu kaznu zatvora, zbog počinjenih zločina protiv čovječnosti, istrebljenje, ubistva, ubistva kao kršenje zakona ratovanja, deportaciju, nehumana djela i prisilno premještanje, širenje terora, protupravne napade na civile te uzimanje talaca - koje je on počinio u svojstvu prvog predsjednika, tj. efektivnog osnivača entiteta RS i u svrhu stvaranja entiteta RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije