Skandalozni Dodik ponovo vrijeđao i ambasadora Murphyja i SAD i EU: "Prevare, laži, manipulatori..."

14
Radiosarajevo.ba
Skandalozni Dodik ponovo vrijeđao i ambasadora Murphyja i SAD i EU: "Prevare, laži, manipulatori..."
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik objavio je "dnevnu dozu uvreda" i danas, 9. novembra 2023, na svojoj stranici, a potom je u izjavi koju je prenio RTRS stigao vrijeđati i Europsku uniju. No, krenimo redom.

Današnja tirada počela je novim vrijeđanjem američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja za kojeg, u svom stilu, kaže da je "manipulator koji stalno laže i petlja, pa tako i kada govori o navodnom ruskom malignom utjecaju u BiH". Za Dodika su jedini maligni utjecaj u BiH - predstavnici SAD "koji stalno pričaju protiv RS-a":

"Oni su poštenjačine, pucaju od poštenja, nikakav maligni uticaj, nikad nisu bacili bombe ni na jedan narod u historiji. Ništa nisu uradili, nikog nisu ubili, kad se pojave pred njih odmah treba leći i zahvaliti im što postoje."

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

A onda su uslijedili hvalospjevi za ruskog predsjednika Vladimira Putina za kojeg Dodik kaže da "poštuje Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet BiH i unutrašnje uređenje zasnovano na principu dva entiteta i tri konstitutivna naroda": "To je ono što Murphyju fali, on je taj koji nikada ne govori o dva entiteta i tri konstitutivna naroda, nego govori o nekom građanskom uređenju. To je jedna podvala koja lijepo zvuči za Zapad, ali ne može da prođe ovdje, jer je antiustavna. Murphy ima problem da objasni svojima u Washingtonu zašto pola neke zemlje u kojoj je on ambasador, ne razgovara s njim. Da sad dođe u RS, sretne nekog i usput kaže 'Dobar dan, ja sam Murphy', on ne bi kontaktirao sa RS, jer RS predstavljaju njen predsjednik, Vlada i Parlament i samo ako ste u tim kontaktima možete da kažete da razgovarate s RS-om. Za druge, pojedinačne sastanke, to ne možete reći."

Nastavio je sa skandaloznom izjavom kako je "Murphyjev cilj razgradnja i uništenje RS": "Ekipa oko Murphyja smatra da Sarajevo treba da bude centar svega, a da RS treba da bude prazna ljuštura. To neće proći. RS je zaustavila prenos nadležnosti. Doći će vrijeme kada ćemo polako vraćati sve izgubljenje i otete nadležnosti. Proći će i ta snaga /američka/ i njihov pritisak i maligni utjecaj. Ne postoji ruski pritisak ni maligni utjecaj, a to što srpski narod ima istorijsku povezanost sa Rusijom je dio historije i to bi trebalo poštovati."

Podsjetimo, ambasador SAD u BiH Michael Murphy rekao je da nema sumnje da Rusija ima "maligne aktivnosti" u BiH, na zapadnom Balkanu i globalno, te da ruski interesi, što se tiče BiH, jednostavno dovode do nevolja, problema i podjela.

Objavljujemo kompletan izvještaj Europske komisije o BiH: Kritike za RS, pohvale Vijeću ministara...

Objavljujemo kompletan izvještaj Europske komisije o BiH: Kritike za RS, pohvale Vijeću ministara...

A, potom je u izjavi koju je prenio RTRS nastavio s tiradom, otprilike istom, samo su ovaj put meta bili EU i Europska komisija.

"Šta je BiH jučer dobila izvještajem Evropske komisije? Da li neko razumije šta smo mi juče dobili? Prazna priča kao i uvijek što je bila. Opet oni su nezadovoljni sa onim što je kao njima isporučeno. Šta mi njima imamo isporučivati? Nismo mi birani ovde da ispunjavamo njihove želje nego da ispunjavamo želje naroda", rekao je danas isti čovjek koji je jučer za isti izvještaj kazao: "Oni sada od nas traže dodatni napredak. Vidjećemo šta tačno, ali i RS i ja smo spremni i voljni da do toga dođe."

Eh, danas Dodik ima stav kako u državama koje su u EU ne teče "med i mlijeko": "Pustite više te prevare, laži. Oni nama tu stvaraju svoju priču i hoće da kažu da su uspješni. U čemu su uspješni, sve što su imali para dali su Ukrajini."

Dodik je za kraj kazao da EU pokušava da kaže da će dati bespovratna sredstva zapadnom Balkanu za one koji budu prevodile reforme: "To znači – odreci se sebe, svoje države i predaj to sve Briselu. Ako neko želi da uzme novac za to neka uzme, ja neću, mi nećemo uzeti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije