Ramo Isak: Ako se SIPA i MUP RS ogluše na naredbu Suda da uhapse Dodika, onda imamo ozbiljan problem

10
A. Sokolović
Ramo Isak: Ako se SIPA i MUP RS ogluše na naredbu Suda da uhapse Dodika, onda imamo ozbiljan problem
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik i Ramo Isak

Federalni ministar policije Ramo Isak uzburkao je političku scenu u Bosni i Hercegovini kada je tokom gostovanja na Televiziji Sarajevo, u ponedjeljak, 6. novembra, ponovio da će Federalna uprava policije uhapsiti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ukoliko dobije naredbu Suda Bosne i Hercegovine.

Ubrzo su uslijedile žestoke reakcije političara iz bh. entiteta RS, uključujući i reakciju ministra unutrašnjih poslova RS Siniše Karana, ali i ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića, koji su, između ostalog, izjavili da je Milorad Dodik štićena ličnost koju osigurava MUP RS  te da neće dozvoliti njegovo hapšenje čak i ako Sud BiH donese takvu odluku.

I Karan i Nešić nisu iznijeli tačne činjenice, jer u članu 4. Zakona o sudovima Republike Srpske navedeno je sljedeće:

In memoriam: Našeg komorata Asima Šehanovića pozdravljamo posljednjim rudarskim 'Sretno!'

In memoriam: Našeg komorata Asima Šehanovića pozdravljamo posljednjim rudarskim 'Sretno!'

Svako u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini dužan je da poštuje pravosnažnu i izvršnu sudsku odluku”.

Samim tim, FUP može djelovati na teritoriji bh. entiteta RS i uhapsiti Milorada Dodika ukoliko Sud BiH odluči da je FUP policijska agencija koja je nadležna za realizaciju naredbe Suda BiH.

U takvim situacijama FUP je samo dužan obavijestiti MUP RS-a kako sprovodi službene radnje na teritoriji entiteta Republika Srpska.

Portal Radiosarajevo.ba u četvrtak, 9. novembra, ponovo je kontaktirao ministra Ramu Isaka kako bismo dobili pojašnjenje kakve nadležnosti ova agencija ima u Bosni i Hercegovini.

“Sve policijske agencije u Bosni i Hercegovinu dužne su postupati po naredbama Suda Bosne i Hercegovine, a svaki državljanin Bosne i Hercegovine - bez obzira na mjesto prebivališta - dužan je poštivati pravosnažnu i izvršnu sudsku odluku.

Ponavljam, hipotetički i bez prejudiciranja ishoda sudskog postupka, ukoliko Sud Bosne i Hercegovine da naredbu Federalnoj upravi policije da liši slobode Milorada Dodika, Federalna uprava policije će naredbu Suda Bosne i Hercegovine ispoštovati u okviru svojih nadležnosti.

Ramo Isak: "Dodik će biti uhapšen čim Sud izda nalog, sve ostalo su nebuloze"

Ramo Isak: "Dodik će biti uhapšen čim Sud izda nalog, sve ostalo su nebuloze"

Zašto? Zato što je to ispravno i zakonito postupanje. I tako bi trebala da postupi sve i jedna policijska agencija u BiH uključujući SIPA i MUP RS. Ako su SIPA i MUP RS spremni oglušiti se na naredbe Suda Bosne i Hercegovine po zahtjevu političkih lidera, onda mi imamo ozbiljan problem.

Policijske agencije trebaju raditi po zakonu, a ne po naredbama političara”, kazao je ministar FUP-a Ramo Isak za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije