SIPA uhapsila dvije osobe osumnjičene za ratne zločine na području Zvornika

1
Radiosarajevo.ba
SIPA uhapsila dvije osobe osumnjičene za ratne zločine na području Zvornika
Foto: SIPA / Ilustracija / (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Vinka Radovića (1959. godište) i Petka Panića (1952. godište), rođene u Zvorniku, državljane BiH, koji su osumnjičeni za ratne zločine.

Uhapšeni su po nalogu tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine na području Graničnog prijelaza Zvornik i Graničnog prijelaza Karakaj, a preuzeti od Granične policije BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti transportovani u Tužilaštvo BiH, gdje će biti predati postupajućem tužiocu.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Ovi osumnjičeni se terete da su - osumnjičeni Radović kao predstavnik nekadašnjih civilnih i vojnih vlasti u Zvorniku, a osumnjičeni Panić kao zamjenik komandira policije u Zvorniku, u proljeće 1992. godine, sudjelovali u sistematskom progonu više hiljada civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Đulići, Klisa i okolnih mjesta, kao i nezakonitom razdvajanju, zlostavljanju i zatvaranju oko 700 muškaraca i dječaka u dobi između 16-70 godina, prilikom kojih su počinjena i ubistva nekoliko osoba, a koji su odvedeni u nezakonito zatvaranje u Tehničko-školski centar u Karakaju.

Prilikom progona stanovništva vršeno je pljačkanje civila, otimanje novca i dragocjenosti, otimanje traktora, vozila i drugih dobara, nakon čega je preostalo stanovništvo upućeno na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH u Kalesiji.

Na Sarajevskom aerodromu uhapšen osumnjičeni za ratne zločine

Na Sarajevskom aerodromu uhapšen osumnjičeni za ratne zločine

Osumnjičeni se terete za krivično djelo - zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

"Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije