SIPA traži novog direktora: Na sjednici se razmatraju prijave sedam kandidata

1
Radisarajevo.ba
SIPA traži novog direktora: Na sjednici se razmatraju prijave sedam kandidata
Foto: SIPA / Policija / Ilustracija

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH u ponedjeljak, 15. jula, održat će sjednicu na kojoj će biti razmatrane prijave kandidata za izbor novog direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Aktuelnom direktoru SIPA-e Darku Ćulumu, kojem je mandat počeo 2020. godine, mandat ističe danas.

Prema riječima predsjednika Nezavisnog odbora Enesa Obralije, na konkurs se prijavilo sedam kandidata.

Toplotni talas u BiH ne posustaje: Temperature idu iznad 40 °C, ljekari apeluju na građane

Toplotni talas u BiH ne posustaje: Temperature idu iznad 40 °C, ljekari apeluju na građane

"Nezavisni odbor će prvo razmotriti koje su prijave potpune i te će prihvatiti, dok će eventualno nepotpune odbaciti, nakon čega će se pristupiti provjerama o neosuđivanosti kandidata,” precizirao je Obralija. Nakon ovog procesa, bit će utvrđen datum razgovora sa kandidatima.

Nezavisni odbor će, po završetku svog dijela posla, listu sa najviše pet uspješnih kandidata proslijediti ministru sigurnosti u Vijeću ministara, Nenadu Nešiću.

Na dnevnom redu sjednice nalazi se i informacija o smrti Uroša Pene, koji je bio drugi zamjenik predsjednika Nezavisnog odbora.

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH je odgovoran za sprovođenje procedure izbora kandidata i predlaganje smjene policijskih rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH, uključujući Graničnu policiju, SIPA-u i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije