Masovni protesti 29. decembra, očekuje se do 5.000 policajaca

Fena
Masovni protesti 29. decembra, očekuje se do 5.000 policajaca
Nezadovoljni uvjetima penzioniranja u novopredloženom federalnom zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), manja skupina policajaca okupila se jutros na mirnom protestu.

Oni su okupili ispred zgrade u kojoj je sjedište Federalnog parlamenta u Sarajevu, a gdje je u toku sjednica Predstavničkog doma tog parlamenta.

Budući da zakon kojim se reagulira oblast penzijskog i invalidskog osiguranja nije u najavljenom dnevnom redu spomenute sjednice, protestnici očekuju da bi mogao, eventualno, biti vanredno uvršten u razmatranje.

Kako je Feni kazao predsjednik Sindikata policije MUP-a Tuzlanskog kantona Dževad Velagić, protestnici će se razići onda kada budu sigurni da spomenuti zakon neće biti uvršten u dnevni red sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

"Prisustvovao sam početku sjednice. Dnevni red još nije usvojen, a u toku su poslanička pitanja. Mi ćemo čekati dok se dnevni red ne usvoji i kada budemo sigurni da zakon o PIO neće biti na današnjem dnevnom redu, mi ćemo se razići", kazao je.

Član Upravnog odbora Saveza sindikata policije u FBiH i predsjednik Sindikata policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Almir Salkičević novinarima je kazao da policajci ne traže da budu izuzeti od ostalih uposlenika u FBiH, ali da traže da se policijski službenici penzionisanjem ne dovedu na rub siromaštva.

"Tražimo samo da se u Prijedlog zakona o PIO uvrsti jedna rečenica u prelaznim i završnim odredbama - da će se polcijskim službenicima način izračuna penzije urediti posebnim propisom", pojasnio je.

Istovremeno, najavio je da bi 29. decembra mogao uslijediti masovni protest policijskih službenika pred zgradom Parlamenta FBiH, kada se bude raspravljalo o zakonu PIO.

Spomenute stavove podržali su predsjednik Sindikata Granične policije BiH i predsjednik Saveza sindikata policijskih organa BiH Dragan Krvavac, kao i predstavnik Sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i zamjenik predsjednika Saveza sindikata policijskih organa u BiH Ermin Kadrić, istaknuvši da insistiraju na ujednačavanju uvjeta za penzionisanje policijskih službenika u BiH.

Današnje okupljanje policajaca ispred zgrade Parlamenta FBiH uslijedilo je nakon jučerašnjeg masovnijeg mirnog protesta ispred zgrade Federalne vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije