Protesti policije pred Parlamentom FBiH: Ne vjerujemo Federalnoj vladi

A. B.
Protesti policije pred Parlamentom FBiH: Ne vjerujemo Federalnoj vladi
Blizu 100 uposlenika ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine i Saveza sindikata policije, drugi dan protesta okupilo se ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, a razlog protesta su odredbe novog Zakona o PIO-u.

Dosta manji broj policijskih službenika danas je izašao na proteste, ali i dalje ne odustaju od svojih prijedloga, a to je  reguliranje ostvarivanje prava policijskih službenika prilikom odlaska u penziju.

Predsjednik Sindikata Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Danijel Ilić, kazao je kako okupljeni policajci čekaju usvajanje današnjeg dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

"Na današnju sjednicu dnevnog reda nije uvršten Zakon o PIO-u, a očekivali smo da nas podrži Vlada FBiH koja nam je svojim gestovima pokazala nepovjerenje. Ne vjerujemo Vladi FBiH jer se loše ponaša prema sindikatu policije. Današnje okupljanje je u manjem broju, a čim se usvoji dnevni red, mi ćemo se razići. Dvadesetdevetog decembra je planirana sjednica Parlamenta FBiH i tada će nas biti mnogo više, oko 4.000 do 5.000 policajaca", kazao je Ilić te dodao da policajci traže reguliranje ostvarivanja prava policijskih službenika prilikom odlaska u penziju.

Sindikat održava proteste zbog novih odredbi Zakona o PIO-u, prema kojima će policijski službenici imati i do 30 posto niže penzije, u odnosu na aktuelni zakon. Iz Unije samostalnih sindikata policije FBiH Mirza Hadžiabdić je kazao da traže da se u novom zakonu definira da će se pitanje penzija riješiti zakonom o policijskim službenicima po posebnim propisima.

Dragan Krvavac, predstavnik sindikata Granične policije BiH i predstavnik Saveza policijskih organa u BiH izjavio je kako nije normalno da neko ne primi stranku i da s njom porazgovara o problemu, aludirajući na jučerašnje reakcije premijera Vlade FBiH Fadila Novalića.

"Ponašaju se prema nama kao da je to privatno, kao da policija nije dio građana BiH, zato smo mi danas ovdje. Donošenje zakona na kojem se radi već dvije godine i on nas još nije pozvao na pregovore - nije u redu. Mi imamo vrlo reprezentativan sindikat na nivou BiH, što je dodatni apsurd. Ako su nam nešto obećali, onda to moraju sprovesti u djelo", istaknuo je Krvavac.

 

Policajci su se okupili uoči sjednice Predstavničkog doma, koja je u zgradi Parlamenta trebalo da počne u 10 sati kako je najavljeno, ali se to još nije desilo.

Zakon zbog kojeg su došli nije u najavljenom dnevnom redu. Ako ne bude vanredno uvršten, protestnici će se razići i doći ponovo kad ga Parlament bude razmtarao, kazali su.

Jučer su se ispred zgrade Federalne vlade bili okupili u značajno većem broju nego danas ispred Parlamenta.

Predloženi dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma je obiman, nalazi se više drugih zakona bilo da su u formi nacrta ili konačnog prijedloga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije