Sindikati odgovorili na ponudu Vlade: Forto pokušava politizirati pregovore

5
Radiosarajevo.ba
Sindikati odgovorili na ponudu Vlade: Forto pokušava politizirati pregovore
Foto: Kolaž/Radiosarajevo / Edin Forto i Saudin Sivro

Koordinacija osam reprezentativnih sindikata koji zastupaju preko 25.000 radnika koji plaću primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja KS i komunalne privrede KS, održala je sastanak danas u vezi ponude Vlade KS u vezi sa povećanjem plaća.

Ranije su iz Vlade KS kazali kako je za ispunjenje zahtjeva sindikata neophodno za plate i doprinose uposlenih izdvojiti dodatnih 115 miliona KM na godišnjem nivou u Budžetu KS. Dodatno na to, Sindikat komunalne privrede traži povećanja plata u iznosu od 20 miliona KM godišnje.

Oni su 14. decembra dali ponudu sindikatima da se osnovica za obračun plata svim uposlenicima koji primaju platu iz budžeta KS poveća sa trenutnih 315 na 330 KM.

Bećirović i Komšić na radnom ručku s ambasadorima članica UN-a: Moramo se boriti protiv zaborava

Bećirović i Komšić na radnom ručku s ambasadorima članica UN-a: Moramo se boriti protiv zaborava

Iz Koordinacije su kazali kako "Forto pokušava politizirati pregovore sa sindikatima.

"Osam sindikata neće pristati da ih premijer Forto "uvuče" u tu političku močvaru. Premijer Forto je namjerno prešutio da su on i ostalih šest prisutnih ministara tokom sastanka od 9. novembra 2021. godine dobili džentlmenski prijedlog predsjednika SSOOiO BiH - Kantonalni odbor KS da se odmah sutra potpiše Sporazum o osnovici za obračun plata za 2022. godinu u iznosu od 400 KM u kojem će se jasno definisati da, ukoliko dođe do izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH kako je trenutno predloženo na štetu KS, da će se u tom slučaju osnovica ostatit ista kao u 2021. godini.

Prešutio je premijer Forto da je na pomenutom sastanku šutio i nije dao nikakav odgovor, kako tada i sada", rekli su iz Koordinacije sindikata.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja, u izjavi za portal Radiosarajevo.ba kazao je da je Koordinacija zauzela stav da ne treba prihvatiti predloženu osnovicu od 330 KM.

"Koordinacija sindikata je prijelog Vlade ocijenila neprihvatljivim i on se odbija. Koordinacija je shodno onome što je demokratska volja članstva Sindikata osnovnog obrazovanja rekla da Sidikat ima pravo da potpiše sporazum o osnovi za obračun plata", rekao je Sivro te dodao da će ponuditi novi iznos osnovice koji će biti na nivou FBiH, a to je 354 KM. 

Kazao je kako još uvijek nije donesena odluka o tome kako će dalje djelovati ukoliko Vlada KS ne ispuni njihove zahtijeve, ali da će u razmatranju biti protesti i generalni štrajk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije