Sindikat uputio molbu ministarstvu KS: Reducirati nastavni sadržaj za 30 posto

Radiosarajevo.ba
Sindikat uputio molbu ministarstvu KS: Reducirati nastavni sadržaj za 30 posto
Foto: LINK group / Ilustracija

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine  je uputio molbu Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo da reducira nastavni sadržaj.

Molbu Sindikata prenosimo u cijelosti.

"Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo primo je mnoštvo upita kako od strane kolegica i kolega koji rade u nastavnom procesu tako i roditelja iz razloga jer je gradivo koje je predviđeno Nastavnim planom i programom, inače u redovnom nastavnom procesu preobimno, uz mnogo predmeta i časova, sada u sistemu online nastave poprilično teško učenicima koji nisu super-odlikaši da prate nastavu na ovakav način.

Rijetki su nastavnici koji smiju i znaju da samostalno bez Vaše naredbe ili bar preporuke reduciraju nastavne sadržaje kako bi učenici bili motivirani da rade više i bolje, a posebno kvalitetnije, kroz online nastavu.

U skladu s navedenim, a u cilju što kvalitetnije izvedbe online nastave predlažemo da danas svim školama/nastavnicima uputite ili naredbu ili preporuku da nastavne sadržaje reduciraju za minimalno 30 posto, da odvoje bitne od manje bitnih nastavnih sadržaja, a kako bi učenicima bilo lakše i jednostavnije usvojiti gradivo i  kako bi učenici što kvalitetnije mogli pratiti online nastavu.

Naglašavamo da nastavni plan i program donosi ministar u meritumu što će reći da je ovo pitanje u direktnoj nadležnosti ministra.

Smatramo da je neophodno poslati službeno saopštenje i javno se obratiti nastavnicima", saopćeno je iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije