Zaprepašteni postupcima Vlade: Sindikat UNSA priprema štrajk

Fena
Zaprepašteni postupcima Vlade: Sindikat UNSA priprema štrajk
Arhiv / Univerzitet u Sarajevu

Sindikat Univerziteta u Sarajevu (SUNSA) izrazio je zaprepaštenje postupanjem premijera KS Marija Nenadića i resornog ministra Anisa Krivića vezano za nepoštivanje odredaba Kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja na Univerzitetu Sarajevu.

Napominju da su, u procesu izrade rebalansa budžeta KS za 2020. godinu, premijer i resorni ministar odbili da pregovaraju i konsultiraju se s reprezentativnim sindikatom, odnosno SUNSA-om, ignorirajući njihove zahtjeve koje su uputili u skladu s Kolektivnim ugovorom.

"Premijer zaboravlja na svoje obaveze proistekle iz Kolektivnog ugovora koje ga obavezuju da ne može jednostrano djelovati, a pogotovo da uopće ne upozna SUNSA o svojim, kao i namjerama resornog ministra.

SUNSA, nažalost, konstatira da je način djelovanja premijera i resornog ministra usmjeren na ugrožavanje radnopravnog statusa uposlenika na Univerzitetu u Sarajevu, kao i slabljenje nastavnih, naučnih i istraživačkih kapaciteta organizacionih jedinica UNSA", navedeno je u saopćenju.

Iz sindikata naglašavaju da se prijedlogom rebalansa budžeta nastoje smanjiti izdaci za plaće i naknade plaća uposlenika, kao i jedan dio materijalnih troškova koji su definirani u samom Kolektivnom ugovoru.

"Ako uzmemo u obzir i činjenicu da je Vlada KS više od dva miliona KM planiranih budžetom za naučnoistraživačke projekte već prebacila u stabilizacijski fond, pri čemu taj iznos prelazi 50 posto ukupnih sredstava koje je tom prilikom doznačila Fondu, a od preostalih 11 ministarstva Vlade izuzeto je manje od 50 posto, to jasno govori o orijentaciji Vlade KS na čelu s premijerom Marijom Nenadićem kada je u pitanju visoko obrazovanje i nauka na području KS", ističu iz sindikata.

Dodaju da su posebno zabrinuti zbog postupanja Vlade KS, koja 4. maja 2020. utvrđuje Prijedlog rebalansa budžeta, koji će Skupština razmatrati na svojoj hitnoj sjednici 7. maja 2020., ne ostavljajući prostor za bilo kakve razgovore s reprezentativnim sindikatom.

Iz SUNSA tvrde da su svjesni situacije koja nas je zadesila, te su spremni da se teret krize ravnomjerno raspodijeli na sve uposlenike u javnom sektoru, ali ne može prihvatiti da se to u najvećem procentu odnosi na uposlenike Univerziteta u Sarajevu.

Također, navode da ih zabrinjava da "premijer i resorni ministar u posebno privilegovani položaj stavljaju pojedine fakultete na UNSA, gdje su rukovodioci njihove stranačke kolege".

"Zbog navedenih postupaka Vlade KS u smislu kršenja odredbi Kolektivnog ugovora, SUNSA od danas započinje pripreme organiziranja štrajka na organizacionim jedinicama Univerziteta u Sarajevu, a o tačnom terminu njegovog održavanja premijer će biti blagovremeno obaviješten", navode i dodaju da će pokrenuti i druge pravne mehanizme kako bi zaštitili prava uposlenika UNSA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije