Sindikat državnih službenika ponovo zatražio potpisivanje kolektivnog ugovora

1
Fena
Sindikat državnih službenika ponovo zatražio potpisivanje kolektivnog ugovora
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Protesti državnih službenika u Sarajevu

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH danas je mirnim protestom u Sarajevu ponovo zatražio potpisivanje kolektivnog ugovora.

Predsjednik sindikata Salih Karčić izjavio je da očekuju da poslodavac nastavi ignorisati njihove zahtjeve, zbog čega će se obratiti ambasadama u BiH i skrenuti pažnju na plansko urušavanje države i jačanje entiteta.

Pojasnio je da je sadašnja osnovica za obračun plate u odnosu na prethodnu manja, te da razlika na godišnjem nivou iznosi 73 miliona KM koje njihov poslodavac prebacuje na entitete.

"S obzirom da je osnovica smanjena prije deset godina, 730 miliona KM su 22.000 zaposlenih u državnim institucijama odvojili od svojih plata i prebacili entitetima", naveo je Karčić.

Precizirao je da plata higijeničarke u institucijama BiH iznosi 475 KM, vkv majstora 761 KM, informatičara 761 KM, a profesionalnog vojnika 685 KM.

Karčić smatra da bi ministra odbrane trebalo pitati da li je zbog takvih plata vojnika ugrožena bezbjednost države. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije