Sarajevo / Protestovali bh. državni službenici: "10 godina nemamo povećanje plata"

20. 09. 2021. u 12:42:00 Fena

Shares: 0

Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine okupili su se danas, na Trgu Bosne i Hercegovine, na mirnim protestima da bi izrazili nezadovoljstvo zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora što zaposlene u institucijama na državnom nivou, kako navode, dovodi u nesigurnu pravnu poziciju.

Kako je kazao predsjednik Samostalnog sndikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine Salih Karčić, nemaju nikakvu komunikaciju sa poslodavcem niti sa parlamentarcima.

"Mi smo jedina država u Evropi koja nema potpisan kolektivni ugovor sa uposlenim državnim službenicima i uposlenicima. Da imamo kolektivni ugovor, ne bi se pričalo o budžetu. Oni bi znali da im je obaveza da usvoje budžet" - kazao je Karčić.

Protestovali bh. državni službenici - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Protestovali bh. državni službenici

Nezadovoljni su kaže i zbog toga što je ponovno u proceduru poslan Prijedlog budžeta za 2021. sa osnovicom 475,69 koja nije povećana posljednjih deset godina.

"Mi u državnim institucijama deset godina nemamo povećanje plata. Ne mislimo mi da su na nivou entiteta dobre plate, ali se u posljednjih deset godina napravila velika razlika. Zbog toga su nam ugrožena ljudska prava", istakao je Karčić.

Ilustracije radi navodi da higijeničarka u državnoj službi ima 475 KM osnovnu platu, a VKV radnik 710 KM.

Protestovali bh. državni službenici - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Protestovali bh. državni službenici

"Informatičari se traže, nema ih na birou rada, a naš informatičar ima 760 KM osnovnu platu", rekao je Karčić.

Današnji mirni protest je drugi po redu, a rečeno je da namjeravaju nastaviti dalje. Ne nadaju se velikim i brzim promjenama, a kako je kazao Karčić, istrajavaju na protestima i to mirnim.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (12)