Sinan Husić za Radiosarajevo.ba: Nije bilo potrebe da se blokira račun rudnika

E. H.
Sinan Husić za Radiosarajevo.ba: Nije bilo potrebe da se blokira račun rudnika
Facebook / RMU Zenica

Sindikat rudara RMU Zenica sinoć je i zvanično donio odluku o stupanju u štrajk tako da zenički rudari, koji su zbog neisplaćenog toplog obroka za novembar prošle godine, jučer odbili u drugoj smjeni sići u sve tri jame, i dalje ostaju na površini, potvrdio je za Radiosarajevo.ba Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH.

predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić - undefined

Foto: RSA: predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić

„Od jutros smo u kontaktu, predstavnici rudnika su na sastanku s gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem. Analizirali smo ovu situaciju, s obzirom na odnos koji smo imali proteklih godinu dana na relaciji rudnik i Gradska uprava mislim da nije bilo potrebe da se blokira račun rudnika. Jer je rudnik nakon dugog niza godina, prošle je uspio na račun grada uplatiti milion i 200 hiljada maraka. Pravovremeno su obavijestili da će u narednih par mjeseci biti problema u finansijskom planu, a zbog izmještanja čela (sistem za vađenje rude, op.a.) u jami Raspotočje“, pojasnio je Husić.

Dodao je da ovakav potez Gradske uprave nije očekivan, pogotovo kad znamo da je Ustavni sud donio odluku da je naknada za građevinsko zemljište proglašena neustavnom.

Ovo povlači posljedice i već tri smjene u ovom rudniku nemamo proizvodnju i taj zaostatak se neće moći nadoknaditi“, istakao je Husić.

Prema njegovim riječima, nadležne institucije u FBiH trebaju definirati kakav energetski sektor žele.

Nije RMU Zenica jedini s problemom, ukoliko ovo riješimo onda je sljedeći problem sa RMU Kreka i isplatom plaća. Međutim rudarstvu u FBiH fale još samo tri ili četiri koraka da bi iskoračili, ali čini mi se da postoje ljudi kojima to neodgovara“, zaključio je Husić.

Nakon danas održanog sastanka, a prema nezvaničnim informacijama koje stižu iz Gradske uprave,  dogovoreno je da se račun RMU Zenica odblokira. Zvanična potvrda slijedi u posljepodnevnim satima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije