Džindić: Rudnici su 2017. završili s gubicima većim od deset miliona KM

K. S.
Džindić: Rudnici su 2017. završili s gubicima većim od deset miliona KM
Plan poslovanja Javnog preduzeća (JP) Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo za period 2018. - 2020. godina usvojen je na 48 vanrednoj Skupštini.

Odlučeno je da se za ovaj period izdvoji 1,68 milijardi KM za proizvodnju, distribuciju i snabdijevanje električnom energijom, kapitalne projekte, dokapitalizaciju rudnika i neelektroprivrednih zavisnih društava, te zajedničke projekte.

Strateški cilj Elektroprivrede BiH su izgradnja Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, Vjetroelektrana Podveležje i izgradnja malih hidroelektrana na Neretvici.

Kako je za Radiosarajevo.ba pojasnio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, planirana su i izdvajanja za pametna brojila kako bi se ispunila EU regulativa.

Naš sagovornik pojašnjava da dio sredstava ide i u dokapitalizaciju rudnika.

"Kada smo naslijedili ovo ministarstvo, tada je ukupan gubitak rudnika bio 104,3 miliona KM. Nezvanično, rudnici bi 2017. godinu trebali završiti s gubicima nešto većim od deset miliona KM. U ovom periodu smanjili smo gubitke za oko 90 miliona KM. Do kraja 2018. godine, prema našim procjenama i analizama, svi rudnici trebali bi poslovati pozitivno", rekao je Džindić.

Prema njegovim ocjenama, u ovoj godini svi rudnici bi trebali uplaćivati pune poreze i doprinose.

"Naslijedili smo situaciju da jedan rudnik djelimično plaća poreze i doprinose, a danas imamo situaciju da imamo još samo dva rudnika Kreka i Zenica, koji djelimično plaćaju doprinose, ali ne u potpunosti", dodao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Na vanrednoj Skupštini Elektroprivrede BiH, za naredni period planirana je ukupna proizvodnja električne energije od 21.873,6 GWh.

Kako bi zadovoljili rastuću proizvodnju, planirana je nabavka više od šest miliona tona uglja.

Za trogodišnji period poslovanja 2018-2020. godina planirano je da svake godine bude ostvaren prihod od milijardu KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije