Sifet Podžić sastao se sa austrijskom ministricom Klaudijom Tanner

0
Radiosarajevo.ba
Sifet Podžić sastao se sa austrijskom ministricom Klaudijom Tanner
Foto: N.G / Radiosarajevo / Posjeta austrijske ministrice

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić uz najviše je počasti u službenu posjetu primio ministricu odbrane Republike Austrije Klaudiju Tanner.

Razgovaralo se o bilateralno-odbrambenoj suradnji, koja je ocijenjena kao veoma uspješna i intenzivna. Posebno je naglašen značaj saradnje u oblasti školovanja kadeta OS BiH i obuke časnika na Terezijanskoj vojnoj akademiji, suradnje na programima sigurnosti oružja i streljiva, kao i o regionalnoj odbrambenoj suradnji.

Ministar obrane BiH Sifet Podžić iskazao je zahvalnost i zadovoljstvo zbog školovanja kadeta iz Bosne i Hercegovine na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji u Republici Austriji, te je izrazio uvjerenje, da će upravo kadeti dati poseban doprinos produbljivanju prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Austrije.

Posjeta austrijske ministrice - undefined

Foto: N.G / Radiosarajevo: Posjeta austrijske ministrice

U 2018. godini na školovanje u Terezijansku vojnu akademiju u Wiener Neustadt je upućeno 10 kadetа, od 2019.-2021. godine upućeno je po pet kandidata, a toliko je planirano poslati na školovanje i u 2022. godini. Ministar Podžić je istaknuo da će predložiti da se s vidom saradnje nastavi.

„Naši časnici koji završe uglednu akademiju u Austriji, govore dva svjetska jezika i svojim obrazovanjem donose veliku korist za OS BiH, ali i za učvršćivanje veza BiH i prijateljske Austrije,“ rekao je ministar.

Ministrica obrane Republike Austrije Klaudia Tanner naglasila je ovom prilikom da BiH za Austriju zauzima posebno mjesto te da nije slučajno odabrala BiH za prvi posjet u regiji u ovom periodu.

Ona je pozdravila i dosadašnja sudjelovanja OS BiH u međunarodnim misijama. Također, tokom razgovora je ministar Podžić naglasio i značaj regionalne suradnje u području sigurnosti i odbrane, uključujući programe usmjerene na poboljšanje i modernizaciju postojeće vojne obuke i sistem izobrazbe.

Izraženo je obostrano uvjerenje da će BiH i Republika Austrija i dalje uspješno razvijati svoje vojno-diplomatske odnose, kako kroz direktnu saradnju tako i kroz aktivnosti austrijskog kontingetna EUFOR-a. Pored ostalog, unaprijeđeni su i kapaciteti OS BiH za rješavanje viškova streljiva i minskoeksplozivnih sredstava.

Sastanku su prisustvovali i veleposlanica Republike Austrije u BiH Nj.E. Urlike Hartmann, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić, šefica kabineta zamjenika ministra odbrane BiH Violeta Kuljanin, šef kabineta i sigurnosno-politički direktor MO Republike Austrije Arnold Kammel i austrijski vojni izaslanik u BiH brigadir Erich Simbürger.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije