Ministar odbrane BiH Sifet Podžić razgovarao sa Laurom Cooper iz SAD

0
Radiosarajevo.ba
Ministar odbrane BiH Sifet Podžić razgovarao sa Laurom Cooper iz SAD
Foto: MO BiH / safet Podžić i Laura Cooper

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa saradnicima, razgovarao je danas putem video linka, sa zamjenicom pomoćnika državnog sekretara za odbranu Sjedinjenih Američkih Država Laurom Cooper i njenim saradnicima.

Kako su objavili iz Ministarstva odbrane BiH, video telekonferenciji je prisustvovao i ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim državama Nj.E. Bojan Vujić.

Ministar Podžić pozdravio je gospođu Cooper i njene saradnike i zahvalio na podršci i interesiranju koje ona, njen tim, ali SAD, iskazuju i pružaju Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

"On je istakao da su SAD najvažniji strateški partner našoj zemlji i institucijama odbrane BiH, te da je od izuzetnog značaja njihovo zanimanje za reformski proces koji provodi naša država putem “programa reformi”, a za što je najbolji pokazatelj vježba “Immediate Response 21” koja se upravo realizira na tri lokacije u Bosni i Hercegovini, gdje pripadnici OS SAD-a i OS BiH zajedno vježbaju.

Ministar Podžić je gospođu Cooper upoznao sa aktivnostima koje MO BiH provodi u kontekstu ispunjenja obaveza proisteklih iz “Programa reformi”, kao i o aktivnostima koje se odnose na druge alate partnerstva sa NATO-om, kao što su PARP, OCC, Building Integrity, DEEP – Defense Enhancement Education Program", naveli su iz ovog ministarstva.

Tokom sastanka je razgovarano o poteškoćama i izazovima koji su prisutni u funkcioniranju institucija odbrane, a koji su izazvani problemima vezanim za pandemiju COVID 19, što je neminovno dovelo i do nedovoljnog budžeta za odbranu i konsekventno tome do izazova u implementaciji i realizaciji preuzetih obaveza vezanih za provođenje aktivnosti iz dokumenta „Pregled odbrane BiH“ i pokretanje procesa modernizacije OS BiH.

"U tom smislu podrška Sjedinjenih Američkih Država je od krucijalne važnosti, te su glavni projekti modernizacije OS BiH vezani za realizaciju US FMF (Foreign Military Finance) i US FMS (Foreign Military Sales) programa, kao i programa donacija nekih drugih partnera.

Ministar Podžić se posebno zahvalio gospođi Cooper na doniranim sredstvima za nabavku novih helikoptera za potrebe OS BiH, čija je implementacija upravo u toku.

Razgovaralo se i o našem zajedničkom učešću u operacijama podrške miru u okviru misije “Odlučna podrška“ u Afganistanu gdje du naši pripadnici stekli značajna iskustva, učvrstili operativna partnerstva i gdje trenutno sa našim operativnim partnerima koordiniramo proces povlačenja i završetka ove višegodišnje misije", dodali su.

Gospođa Cooper je još jednom iskazala snažnu podršku našoj zemlji i reformskim procesima koji se i trenutno realiziraju, a posebno se interesirala za vidove i načine saradnje sa NATO-om. U tom smislu je istakla značaj i ulogu deklarisane Borbene grupe lake pješadije koja bi u smislu obučenosti i opremljenosti trebala biti spremna i nalaziti se u bazenu NATO snaga do 2023. godine.

"Ona je, također, u svom obraćanju zahvalila našoj zemlji na doprinosu kroz učešće u operacijama podrške miru u okviru misije Odlučna podrška u Afganistanu, gdje su naši pripadnici rame uz rame sa pripadnicima vojske SAD-a vrlo hrabro i profesionalno izvršavali svoje zadatke i doprinosili globalnoj sigurnosti.

Gospođa Cooper je na kraju izrazila očekivanja da će pripadnici OS BiH biti vrlo rado viđeni kao pouzdan partner i u budućnosti ako se za takvom vrstom angažmana bude ukazala potreba.

Ministar Podžić se na kraju zahvalio zamjenici pomoćnika državnog sekretara za odbranu na podršci i pomoći i izrazio nadu da će se epidemiološke prilike stabilizirati i da će planirana posjeta gospođe Cooper našoj zemlji biti realizirana čim prije", navodi se u saopćenju iz Ministarstva odbrane BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije