Sezona godišnjih odmora: Kako prevenirati krađe i zaštititi imovinu?

0
Radiosarajevo.ba
Sezona godišnjih odmora: Kako prevenirati krađe i zaštititi imovinu?
Foto: Pixabay.com / Ilustracija/Kako zaštititi imovinu od krađe?

Sezona je godišnjih odmora a brojni građani Bosne i Hercegovine planiraju ili su već otišli na godišnje odmore.

Tu činjenicu vrlo vješto koriste lopovi i kriminalci koji "vrebaju" neoprezne putnike te vrše provale u kuće ili stanove dok vlasnici nisu tu.

Iz Policijske uprave Doboj ističu da je zaštitita lične imovine važan vid zaštite u sprečavanju izvršenja krivičnih djela.

Ilustracija/Kako zaštititi imovinu od krađe? - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija/Kako zaštititi imovinu od krađe?

Iz tog razloga, apeliraju građanima da u sezoni godišnjih odmora preduzmu intenzivnije mjere zaštite kako bi umanjili rizik od situacija u kojim bi kriminogena lica, koristeći nepažnju ili odsustvo domaćina, mogli ugroziti ili otuđiti njihovu imovinu.

Kako bi se zaštitili od provalnika i svoje domaćinstvo učinili sigurnijim, građanima savjetuju građanima da za vrijeme odsustva iz stana ili kuće ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata, niti spuštene roletne.

Takođe, u blizini stambenih objekata ne treba ostavljati ljestve, sanduke, burad i slične predmete koji bi eventualnom izvršiocu omogućili lakši pristup objektu.

Vrijedne predmete poput radnih mašina i alata građani često ostavljaju neosigurane u dvorištu, pa iz PS Doboj savjetuju da ove predmete treba unijeti u garaže i pomoćne objekte, koji će biti zaključani.

Ilustracija/Kako zaštititi imovinu od krađe? - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija/Kako zaštititi imovinu od krađe?

Građanima također preporučuju da ukoliko su u mogućnosti, na objektima ugrade tehničke sisteme zaštite (osvjetljenje objekata sa senzorima pokreta, alarm, video nadzor i sl.).

Vrijednosti poput novca, nakita, umjetničkih djela te druge vrijedne predmete treba povjeriti na čuvanje nekome od povjerenja ili pohraniti u trezor banke.

Dragocjenosti i novac se ne ostavljaju u kući ni na tzv. „skrivenim mjestima“, navode iz PS Doboj jer su i provalnicima takva mjesta poznata. Dodaju i to kako je "dobro osigurati fotografije nakita i važnih predmeta radi prepoznavanja, u slučaju eventualnog izvršenja krivičnog djela".


Ključeve od stana također ne treba ostavljati na „skrivenim mjestima“, već  ih treba dati osobi od povjerenja koja će češće obilaziti kuću ili stan.

Osim toga, savjetuje se da se povremeno upali svjetlo u nekoj od prostorija te da se isprazni poštansko sanduče kako se ne bi stekao utisak da u kući ili stanu niko ne boravi.

Važan savjet se odnosi i na društvene mreže, tvrde iz PS Doboj. Napominju da na društvenim mrežama ne treba ostavljate poruke o svom odsustvu, a tu informaciju trebali bi znati samo ljudi kojim aće to zaista i trebati. 

Ilustracija/Kako zaštititi imovinu od krađe? - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija/Kako zaštititi imovinu od krađe?

Radi prevencije eventualne krađe vozila građanima preručujemo da uvijek kada napuštaju vozilo, pa i nakratko, ugase motor i izvade ključ iz kontakt brave.

Navode i to da u vozilu ne ostavljaju dokumente, torbice ili vrijedne predmete koji bi mogli privući eventualnog izvršioca.

Pozvati 122

U cilju očuvanja povoljnog stanja sigurnosti Policijska uprava Doboj provdi planirane preventivne mjere i aktivnosti na sprečavanju vršenja krivičnih djela. 

Podsjećaju da je zaštita od kriminala umnogome efikasnija ukoliko i sami građani preduzimaju određene mjere radi lične zaštite i zaštite svoje imovine, te ukoliko sarađuju međusobno i sa policijom.

Zato savjetuju građannima da ukoliko uoče neobične situacije ili sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi, u blizini kuće, na parkiralištu ili u neposrednom okruženju, odmah pozovu policiju na besplatan dežurni broj 122. Poziv može biti i anononiman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije