! / Ovo su cijene testa na koronavirus u zemljama u koje najčešće Bosanci putuju

11. 05. 2020. u 22:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Polako se bliži sezona godišnjih odmora. Pandemija koronavirusa pokvalrila je planove mnogima, ali i dalje pojedinci ne odustaju od planova da se i ove sezone pojave negdje na Jadranu ili možda u šopingu u Italiji, Grčkoj ili nama susjednim zemljama

Putovanje ove godine, ako se neko uopće odluči na njega, izgledat će neobično, ali i skupo.

Prvo, osiguranje vam neće pokriti liječenje ako se zarazite koronavirusom u drugoj zemlji. U slučaju i da se u međuvremenu nađe neka takva polisa, ona će biti papreno skupa.

Drugo, neke države, pa i naša, već su odredile cijene testova na koronavirusi sve to ne izgleda baš jeftino. 

U Tuzli jedan takav test u UKC-u Tuzla košta 250 KM, u Banjoj Luci 50 maraka manje - 200.

Evo kakve su cijene u zemljama u kojima Bosanci najčešće borave tokom ljetne sezone godišnjih odmora:

Hrvatska - 200 eura / 400 KM

Mediji u Hrvatskoj pišu da će u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ovaj test koštati 200 eura, mada je hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš prethodno govorio kako pouzdani test na COVID-19 košta oko 100 eura ili 200 KM. Cijena je slična našoj u BiH.

Austrija - 190 eura / 380 KM

Za sada je poznato da će aerodrom u Beču nuditi testiranje na koronavirus da bi putnici izbjegli karantin od 14 dana i to po cijeni od 190 eura.

Njemačka - 200 eura / 400 KM

Prema Institutu "Robert Koch", pacijenti sa simptomima gripa također se nasumično ispituju na novi koronavirus. Troškove (približno 200 eura) snose zdravstvena osiguranja u Njemačkoj, ali samo ako je test preporučio ljekar. Za druge, to je regularna cijena.

Grčka - 120 eura / 240 KM

Plan tamošnjih zvaničnika je da putnici testiranje rade u zemlji porijekla, pa da se onda bezbrižno upute u Grčku. Prethodno je, kada je pandemija bila u zamahu, bilo najava da će dobrovoljni test koštati od 120 do čak 300 eura. Grčki ministar turizma kaže, međutim, da je moguće da ta cijena padne i na 10 eura po osobi kasnije tokom ljeta.

Srbija - 50 eura / 100 KM

Za ulazak u Srbiju bit će neophodan negativan test na koronu, ne stariji od tri dana.

Građani će u Srbiji moći da urade test na koronu koji će koštati oko 6.000 dinara, odnosno 50 eura ili 100 KM. U Srbiji zbog putovanja građani će moći da urade test na virus korona na svoj zahtjev i da će se to raditi u laboratoriji u Kliničkom centru Srbije.

Slovenija - 20 eura / 40 KM

Još nije određena tačna cijena, ali se prve procjene su da test neće biti skuplji od 20 eura ili 40 KM.

Crna Gora - minimalno

Crna Gora je na putu da postane korona free destinacija, poručuju nadležni, pa će, u skladu s tim činiti sve da smanje efekte krize. Procjenjuje se da će cijena testa biti minimalna, maksimalno 10 eura, ili 20 KM. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA