Sevlid Hurtić: 'Nastavak višemjesečnih napada na Bošnjake u entitetu RS'

2
Radiosarajevo.ba
Sevlid Hurtić: 'Nastavak višemjesečnih napada na Bošnjake u entitetu RS'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sevlid Hurtić

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić reagovao je na novi incident u bosanskohercegovačkom entitetu RS. 

Saopštenje ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH prenosimo u cijelosti: 

"Uništavanje zastava na ulazu u centralnu Čaršijsku džamiju i na Šehidskom mezarju Skela u Prijedoru, nastavak je višemjesečnih napada i pritisaka na Bošnjake u entitetu RS, koje najoštrije osuđujem.

Regiji u Rusiji prijeti velika katastrofa: Putin sazvao hitan sastanak i ostao iznenađen

Regiji u Rusiji prijeti velika katastrofa: Putin sazvao hitan sastanak i ostao iznenađen

Iako sam nakon brutalnog napada tokom mjeseca Ramazana na porodicu Memišević u Višegradu, djelovao institucionalno, održao sastanke sa najvišim entitetskim zvaničnicima, uprkos obećanjima, ovaj slučaj nikada nije rasvijetljen. Umjesto toga, uslijedio je još niz napada na povratnike u Bratuncu, Zvorniku, Osmacima i evo, po ko zna koji put u Prijedoru. Većina ovih napada je motivisana vjerskom i nacionalnom mržnjom.

Brojna ubistva i napadi na povratnike i njihovu imovinu od početka povratka do danas nisu rasvijetljeni, a posljednji napadi, koji nisu dobili sudski epilog, samo dodatno ulijevaju strah u živote ove ranjive populacije. Brojne porodice me svakodnevno kontaktiraju, jer su s pravom zabrinute za sigurnost svojih porodica.

Sramotno: Potrgane zastave na ulazu u Čaršijsku džamiju i Šehidsko mezarje u Prijedoru

Sramotno: Potrgane zastave na ulazu u Čaršijsku džamiju i Šehidsko mezarje u Prijedoru

Zbog svega navedenog, ponovo pozivam, prije svega, istražne i pravosudne organe u entitetu RS, ali i na državnom nivou, da se prioritetno posvete rješavanju napada na povratnike i imovinu Islamske zajednice u proteklim mjesecima.

Svaki neriješeni slučaj je vjetar u leđa novim počiniocima, koji u budućnosti može dovesti do eskalacije, a za što će odgovornost snositi oni čija je obaveza da sprečavaju ovakve napade.

Podsjećam da napadi na povratnike predstavljaju direktno kršenje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, u kojem je navedeno da će 'strane osigurati da se izbjeglicama i progranicima omogući siguran povratak, bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, proganjanja ili diskriminacije naročito zbog njihovog etničkog porijekla, vjeroispovijesti ili političkog uvjerenja'."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije