Senadin Lavić: Jedini "paper" koji ima smisla je građanska Bosna - svih njenih građana

7
F.V.
Senadin Lavić: Jedini "paper" koji ima smisla je građanska Bosna - svih njenih građana
Foto: Velija Hasanbegović/Radiosarajevo.ba / Zastava BiH

Buka s postojećim i "nepostojećim" neformalnim, famoznim "non-paper" dokumentima, kojima je manje više zajedničko razmatranje "mirnog razdruživanja BiH" ili, prevedeno, gašenje svjetla u Bosni, očekivano, izazvala je brojne reakcije.

Velikodržavni hegemonizam

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ovu novu-staru pojavu u Bosni i Hercegovini i na prostorima zapadnog Balkana komentirao je prof. dr. Senadin Lavić, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu,

"Očigledno je da pojava 'non-paper' dokumenata, orkestrirana po scenariju srpsko- hrvatskog velikodržavnog hegemonizma, nedvosmisleno pokazuje da desnica, konzervativci i nacio-fašisti još uvijek nisu ništa naučili iz povijesti. Prije svega, nijedna ozbiljna evropska vlada nije stala niti će stati iza ovih neformalnih 'sanjarija' i 'vizija' emeritiranih profesora i geopolitičara malobrojnih naroda na Balkanu. To ne znači da balkanski nacio-fašisti i desničari ne bi ponovo krenuli u rat protiv Bosne kao i 1990-ih", kaže Lavić.

Dodaje da svi oni razumiju i znaju da Bosna nije država koju mogu "mirno" uništiti.

"Ali, isto tako – oni znaju da se Bosna ne može ni ratom podčiniti. Sada pokušavaju naći jače saveznike, upetljati Rusiju, tražiti u okviru bošnjačke etnopolitike sagovornike i ostvariti 'nepostojeće non-paper dokumente'. Oni žele svoje fašističke ideje predstaviti kao evropske, kao da iza njih stoje ljudi iz evropskih institucija, stranih ambasada ili, kratko rečeno, interantional community. Naravno, srpsko hrvatska etnopolitika velikodržavnog ekspanzionizma, u proteklih tridesetak godina, tražila je unutar bošnjačke etničko-religijske "politike" sagovornike o razumijevanju i organiziranju Bosne kao zemlje tri odijeljena naroda na tri "čiste etničke teritorije" i to je stvaralo unutarnju konfuziju i nered", ističe naš sagovornik.

Bošnjački sagovornici

Prema njegovim riječima, ta bošnjačka etnopolitika nije nikada smjela pred građanima jasno istupiti s javnim "dogovorom" o tri etničke teritorije.

"Uvijek je to negirala, ali je bila u partnerskim odnosima sa srpsko-hrvatskom etnopolitikom, optužujući stalno komuniste za sve! Danas se pojavljuje slovenački pismonoša da u igru uvede 'nepostojeći' non-paper dokument, ali je jasno da je to najcrnja balkanska desnica", konstatira Lavić.

Okolnosti u kojima se nalazimo jasno ocrtavaju jedini realan put budućnosti Bosne i Hercegovine, a to je mirna koegzistencija svih njezinih građana i naroda.

"Nerazvijenost i nedostatak jasne državljanske politike, etatističkog bosanstva i građanske kulture drže Bosnu u situaciji stalne nestabilnosti i egzistencijalne drame. Najzad, jedini paper koji ima smisla i koji će kad-tad biti realiziran jeste – građanska Bosna, država ravnopravnih građana i oslobođenih naroda sa bosanskim nacionalnim identitetom!", zaključio je Lavić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije