! / Plenković: Non-paper sam vidio na jednom slovenskom portalu, Hrvatska ga nije dobila

16. 04. 2021. u 16:22:00 Fena

Shares: 0

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazaoa je danas da je navodni non-paper slovenskog premijera Janeza Janše o BiH vidio na jednom slovenskom portalu, ali da ga Hrvatska nije dobila, ni formalno niti neformalno.

Slovenski portal Necenzurirano objavio je sadržaj takozvanog non-papera bez zaglavlja i potpisa i pisanog na engleskom, a prenijeli su ga i mnogi drugi mediji u Sloveniji, ogradivši se da ga nisu potvrdili ni Europsko vijeće niti Europska komisija te da postojanje takozvanog Janšinog non-papera još ranije demantirao sam predsjednik slovenske vlade.

Radi se, tvrdi ovaj portal, o neslužbenom diplomatskom dokumentu o komadanju BiH, priključenju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom i ima naziv "Zapadni Balkan – put naprijed".

"Vidio sam ga zato što je objavljen na jednom slovenskom portalu pa sam pročitao. Nijedan segment sistema, barem koliko sam se ja informirao, taj dokument nije ni od koga dobio, bilo formalno ili neformalno ", kazao je premijer Plenković u Puli.

Slovenski premijer Janez Janša u utorak je, demantirajući da je autor i pošiljatelj navodnog neslužbenog diplomatskog dokumenta o uspostavi novih granica po etničkim linijama kako bi se u regiji "dovršio postupak disolucije SFRJ", naveo da je cilj "opskurnih portala" suprotan onome što za stabilizaciju regije, u vrijeme slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a, namjerava poduzeti njegova vlada.

Portal također navodi da je i ovaj non-paper još jedan napisan po mjeri srpskih i hrvatskih nacionalističkih krugova koji se već tri desetljeća zauzimaju za komadanje BiH, piše Fena.

Hrvatska je krajem marta podnijela non-paper o BiH tijelima EU kao osnovu za novu raspravu o stanju u BiH opisavši taj dokument kao dodatni poticaj za provedbu nužnih reformi.

Taj neslužbeni dokument ističe da bi EU trebala biti jače angažirana u BiH kako bi joj pomogla u odlučnijoj provedbi reforma iz preporuka Europske komisije koje su preduvjet da bi dobila status kandidata za članstvo u EU.

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler pozdravio je hrvatski non-paper.

Sattler je kazao da su i promjene izbornog zakona i provedba svih 14 preporuka Europske komisije podjednako važni te na svemu tome treba raditi jer naredna godina donosi veliku priliku za BiH koju ta zemlja mora iskoristiti.

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman kazaoje da je hrvatski non-paper dobro prihvaćen među ministrima vanjskih poslova članica EU i poslužit će tokom planirane rasprave o stanju u BiH koja se očekuje na narednom sastanku šefova diplomacija europskih država, prenosi Hina.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)