Bratić: Posljednji incident u Foči samo je jedan u nizu ataka na suživot

1
Fena
Bratić: Posljednji incident u Foči samo je jedan u nizu ataka na suživot
Foto: Arhiv / Senad Bratic

"Najnoviji incident u Foči koji se odnosi na oslikavanje murala presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću je samo jedan u nizu ataka na suživot ne samo u Foči, nego na prostoru entiteta RS", kazao za Fenu poslanik u Narodnoj skupštini RS Senad Bratić.

Istakao je da ovo nije jedan usamljeni atak na suživot i na povratak Bošnjaka na ovaj prostor.

"Nedavno je bilo i pucanje iz vatrenog oružja na munaru u Foči, za Božić je bilo pucanje iz vatrenog oružja na jednu kuću u prigradskom naselju Foče, prije par godina u centru Foče oslikan je mural također ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata Draži Mihajloviću", kazao je Bratić, dodavši kako je posljednji incident još jedan u nizu ataka na suživot.

On je mišljenja da je krajnje vrijeme da nadležne institucije pomognu da se ovakvi napadi na povratnike razotkriju.

"Institucije trebaju da rade svoj posao. Ne samo MUP RS, jer ukoliko nemaju kapacitet ili ne žele pripadnici MUP-a sa tog prostora da rade svoj posao, mislim da i državne agencije SIPA, OSA i ostali trebaju uzeti učešće i pomoći da se ovakvi napadi na povratnike razotkriju, da se vinovnici presude i da to bude poruka. Jer to je najbolja poruka za suživot na ovim prostorima", rekao je Bratić.

On je osudio ovakav incident u svoje lično ime i u ime povratnika, jer kako je kazao, živi životom povratnika već 21 godinu sa svojim porodicom.

"Bez obzira na kom prostoru, da li u jednom ili drugom entitetu ili Brčko Distriktu da se dogodi napad i ovakav incident, gdje su žrtve povratnici ne samo Bošnjaci, nego i Srbi, Hrvati i ostali, to treba da se spriječi.

Preduslov dobrih odnosa na ovom prostoru je da se ovakve stvari pod hitno istraže, da se nađu počinioci takvih incidenata. Jer najbolja poruka i suživotu i dobrim komšijskim odnosima je da se što prije rasvijetle ti slučajevi, da se ti počinici kazne bez obzira iz kog naroda dolazili", poručio je Bratić.

Naglasio je da na prvom mjestu lokalna zajednica, konkretno Foča, treba da se ogradi od ovakvih stvari i incidenata, da pokaže da je opredijeljena za suživot, za toleranciju.

"Nadam se da će oni postupiti u okviru svojih nadležnosti. Pozivam i MUP RS da energično već jednom stane u kraj ovakvim pojama", istakao je Bratić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije