Raspisana potjernica za Markom Kovačem, rušiteljem fočanske Aladže

3
Radiosarajevo.ba
Raspisana potjernica za Markom Kovačem, rušiteljem fočanske Aladže
Foto: Krupljani.ba / Kovač i Aladža

Sud Bosne i Hercegovine donio je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Markom Kovačem, nastanjenim u Kragujevcu (Srbija), koji je optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče tokom 1992. i 1993. godine, javlja BIRN - Detektor.ba.

"U predmetu Marko Kovač, optuženi je uredno zaprimio optužnicu i poziv za ročište na kojem se trebao izjasniti o krivnji. Nakon što se nije pojavio na ročištu niti opravdao svoje odsustvo, optuženom je određen pritvor, a stekli su se i uslovi za raspisivanje potjernice", kazali su za BIRN u Državnom sudu.

Kako su dodali, nije bilo prijedloga Tužilaštva da se Kovačev predmet ustupi Srbiji.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, Kovač se tereti da je 1992. i 1993. godine, obavljajući dužnost komandanta Taktičke grupe Foča u okviru Vojske Republike Srpske (VRS), sudjelovao u progonu civilnog stanovništva na način da je planirao, naredio, podstrekavao, pomagao u planiranju i pripremanju zločina, te da kao nadređena osoba nije preduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce.

"U okviru progona je počinjeno nezakonito zatvaranje više stotina civila u zatvoreničke centre u Kazneno-popravnom domu (KPD) Foča, Srednjoškolskom centru i u Sportskoj dvorani "Partizan", mučenje, prisilno preseljenje i deportacija stanovništva, ubistva i prisilni nestanak više od 190 osoba, silovanja i druga nečovječna djela slične prirode, kao i paljenje i uništavanje kuća, imovine te kulturno-historijskih i vjerskih objekata", saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Optužnica Kovaču nije dostavljena jer se optuženi “još uvijek nije izjasnio koga želi za svog branioca”. Kada je kasnije zaprimio optužnicu, u novembru 2020. je bilo zakazano ročište u Sudu BiH, na koje on nije pristupio.

Podsjetimo, Goran Mojović, jedini kojem je potvrđena optužnica za rušenje Aladža džamije u Foči, direktno je optužio upravo pukovnika Kovača da je zajedno sa Kriznim štabom izdao naredbu za rušenje Aladža džamije.

S druge strane, pukovnik Kovač je u emisiji "Mreža" Federalne TV tvrdio da se Aladža "sama srušila" ili da je srušio "odavno mrtav čovjek".

U istoj emisiji objavljen je i snimljeni telefonski razgovor pukovnika Kovača u kojem on N. N. osobi govori kako za rušenje Aladže treba optužiti ljude koji nisu među živima jer "treba spašavati nas žive…"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije