Šemsudin Mehmedović traži: "Uspostavite registar ratne štete od agresije Srbije i Hrvatske na BiH!"

8
Radiosarajevo.ba
Šemsudin Mehmedović traži: "Uspostavite registar ratne štete od agresije Srbije i Hrvatske na BiH!"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Šemsudin Mehmedović

Zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović pozvao je Delegaciju Europske unije u Bosni i Hercegovini da se odmah zatraži od Vijeća Evrope upostavljanje registra ratne štete od agresije i Hrvatske na BiH a na osnovu presuda ICTY i drugih činjeničnih elemenata o razarnjima.

"Pozdravljam snažno uspostavljanje ratnog registra za Ukrajinu, ali djeluje cinično da jedna država ima pravo na odštetu a druga koja je također pretrpila agresije – nema.

To se mora hitno ispraviti, u suprotnom se šalje signal i Srbiji i Hrvatskoj da mogu ponovo pokrenuti agresije i potpuno nekažnjeno razarati BiH.

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Posebno zabrinjava da Vijeće Evrope nejednako tretira čin agresije i napad na suverenitet, što je opet posebno zabrinjavajući signal, prema kojem jedni imaju pravo na agresiju, a drugi ne.

Taj element čini i registar za Ukrajinu potpuno diskutabilnim. U vezi s ovim pokrenuću aktivnosti za potpisivanje Peticije Delegaciji EU BiH", naveo je Šemsudin Mehmedović.

On se pozvao na to što su europski lideri u srijedu pozdravili novi "registar štete" za Ukrajinu koji su nazvali "povijesnim" i prvim korakom da natjeraju Rusiju da plati za rat koji vodi.

Instrument, koji je kreiralo Vijeće Europe od 46 zemalja, postavlja evidenciju dokaza uoči mogućeg budućeg kaznenog gonjenja ruskih lidera, postavljajući tako temelje za kompenzaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije