Šemsudin Mehmedović: Nismo naivni, evo šta nam spremaju Zagreb i Beograd

4
Radiosarajevo.ba
Šemsudin Mehmedović: Nismo naivni, evo šta nam spremaju Zagreb i Beograd
FOTO: Radiosarajevo.ba / Šemsudin Mehmedović

"Sprema se veliko demontiranje i preformuliranje genocida u Srebrenici između međunarodnih predstavnika i Zagreba i Beograda, izlazna varijanta i za ulogu Srba u Srebrenici i za ulogu Hrvata u Jasenovcu. Dva genocidna projekta se dogovaraju oko toga kako će se genocid u budućnosti tretirati. Dželati mjere dubinu prerezanog grkljana i broj metaka u lešu, mjere težinu vlastitog grijeha!"

Oštra je ovo poruka Šemsudina Mehmedovića, dugogodišnjeg funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnika u Parlamentu BiH.

"Očito da se na liniji Zagreb – Beograd – Palmer – Satler kreira novi naziv za genocid u Srebrenici koji bi bio i priprema opcije za Jasenovac.

Vozači, oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu, stvorene gužve na ovoj dionici

Vozači, oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu, stvorene gužve na ovoj dionici

Mislim da nam spremaju nešto kao 'ograničeni genocid', 'umjereni genocid', 'ograničeni lokalni genocid', 'lokalno izvedeni genocid', 'mini-genocid', 'lokalni genocid', 'lokalizirani genocid', 'mikro-genocid', 'ekscesni genocid'.

Između onog što je rekao Zoran Milanović o genocidu i žrtvama ("ni svaka žrtva ni svaki genocid nisu isti") i što je rekao Petar Đokić ("pitanje je da li genocid ima te razmjere"), postoji jasna poveznica i pozadina, opasna pozadina. Biće nam jasnije vjerovatno narednih dana, ovo je samo uvod.

Bojim se da još zemalja ima uključenih u ovu operaciju.

Zato su Dodik i Čović išli u Aušvic da se poklone jevrejskim žrtvama. Njihova poruka strancima je bila 'ovo u Aušvicu je genocid, a Jasenovac i Srebrenica, to su kod nas light-genocidi, dječije igre prema ovom, to se ne može isto tretirati'", smatra Mehmedović.

Nismo naivni da ne vidimo da je u pitanju dogovorena hrvatsko-srpska verzija Zakona o genocidu nakon što van snage bude stavljena Inzkova, dodaje on.

"Očito da nam se, preko suspenzije Inzkovog zakona sprema domaća verzija koja bi eventualno bila usvojena u Parlamentu BiH, (to neće proći sigurno), a koja bi trebala lansirati izlaznu varijantu te nametnuti onu verziju koju je, ne slučajno, u nečije ime, plasirao Milanović rekavši da ni svaka žrtva ni svaki genocid nisu isti, a o tome onda govorio Đokić.

Nije to Milanović slučajno rekao – imaju oni svoje razloge zbog Jasenovca.
Poenta kod Đokića je zapravo suština onog što je Milanović htio reći. Mjera – Izmjerimo genocid. Genocid u Srebrenici na skali od 1 do 10 je 1.

Milanović je poslao poruku, a u prevodu bi glasila: 'Daj odredite količinu genocida, nije pobijeno 6 miliona Jevreja već osam hiljada muslimana'. Drugim riječima, ni Srbija ne može onda optuživati na isti način Hrvatsku za genocid u Jasenovcu jer ni Hrvatska nije pobila 6 miliona Jevreja i Srba već nekoliko stotina hiljada.

Zašto je Milanović rekao da ni svaki genocid ni svaka žrtva nisu isti. Zato što je u Srebrenici postojala Armija RBiH, i zato što je u vrijeme Drugog svjetskog rata postojao Četnički pokret. Tako se Hrvatska i Srbija dogovaraju preko Srebrenice uz pomoć stranaca", zaključio je Mehmedović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije