Dodikov koalicioni partner: Genocid ne treba negirati

0
Radiosarajevo.ba
Dodikov koalicioni partner: Genocid ne treba negirati
Foto: Nezavisne novine / Petar Đokić

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi RS-a i predsjednik Socijalističke partije (SP), komentirao je u emisiji na RTRS-u odredbe Krivičnog zakona koje se, između ostalog, odnose na zabranu negiranja genocida koje je nametnuo Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Tom je prilikom kazao da genocid ne treba negirati.

Đokić je istakao da je Inzko jeste pogriješio donošenjem izmjena Krivičnog zakona BiH te obrazložio zbog čega to misli, ali je u jednom dijelu izjave iznio i svoj stav o negiranju genocida.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

"Ja mogu prihvatiti da je legitimno zahtijevati donošenje takvog zakona, a zar ga nismo mogli u nekoj proceduri mi donijeti sami, ali ne na način da bi sadržaj zakona izdiktirala neka radna grupa koju su obrazovali samo Bošnjaci u BiH.

To je problem odnosa prema takvom zakonu. A, da li treba negirati genocid koji se desio ili ne, ne treba ga negirati. Pitanje je da li genocid ima te razmjere, za koje je neko rekao, a to je sada zvanična verzija”, kazao je Đokić.

Ovaj isječak gostovanja objavio je na svom YouTube kanalu Nebojša Vukanović, narodni zastupnik u Narodnoj skupštini RS pod nazivom "Dodikov Srbenda i ministar Petar Đokić” podržao Inzkov zakon i javno priznao genocid", piše N1.

Socijalistička partija na čijem čelu je Petar Đokić, dugogodišnji je koalicioni partner SNSD-a.

On je 2010. godine imenovan ministrom rada i boračko-invalidske zaštite RS-a, a 2014. ministrom industrije, energetike i rudarstva.

Od 2006. godine, ova stranka (SP) je dio vladajuće većine u entitetu RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije