Izraelski Haaretz: "Negiranje genocida može voditi u nove sukobe i zločine"

5
Radiosarajevo.ba
Izraelski Haaretz: "Negiranje genocida može voditi u nove sukobe i zločine"
Foto: EPA-EFE / Potočari

Negiranje genocida u Srebrenici je ista ideologija kao i nacistička ideologija Holokausta i negiranja holokausta, izjavila je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH za ugledni izraelski list Haaretz

Ona je govorila o situaciji u Bosni i Hercegovini te komentirala slučaj najavljene dodjele njemačkog ordena Gideonu Griefu, koji je negirao genocid u Srebrenici.

"Razumjeli smo da je Njemačka odlučila odložiti dodjelu priznanja što je veoma važno, jer negiranje genocida u Srebrenici je opasno i može imati nesagledive posljedice. Genocid u Srebrenici su utvrdile presude međunarodnih sudova, kao i sudovi u Bosni i Hercegovini. Negiranje onoga što je sudski i pravno utvrđeno ne samo da vodi anarhiji i pravnoj nesigurnosti, nego i destabilizaciji cijele regije zapadnog Balkana. To je uvod u nove sukobe, podjele i zločine", navela je, između ostalog, Turković.

Izrazila je stav da je prof. Grief, čiji doprinos u istraživanju Holokausta niko ne negira, bio jednostavno "zloupotrebljen u političke svrhe" te se založila za snažniju ulogu američke administracije u Bosni i Hercegovini, posebno predsjednika Joa Bidena.

"Negiranje genocida postao je alat pojedinih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini kojima se provociraju podjele i sukobi s cilje destabilizacije regije. Ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je upravo ono što radi politika Milorada Dodika ugrožava se mir na cijelom Balkanu", navela je šefica bh. diplomatije.

List prenosi i izjavu Gideona Griefa u kojoj tvrdi da je zaslužio priznanje i da je riječ o "napadu bosanskih muslimana na jevrejskog naučnika.".

No, autor teksta ističe da je odgovarajući na tvrdnje Griefa, Turković dostavila listu imena Bosanaca i Hercegovaca koji su tokom Holokausta spašavali Jevreje te su se stoga našli u Yad Vashemu i koji su dobili tituli pravednici među narodima.

"Dozvolite da budem malo i lična, jer je i moje porijeklo jednim dijelom jevrejsko, negiranje genocida u Srebrenici je ista ideologija kao i nacistička ideologija Holokausta i negiranja Holokausta", poručila je Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije