Šelo-Šabić: Američki i europski diplomati neskriveno igraju igru nacionalista

1
F. V.
Šelo-Šabić: Američki i europski diplomati neskriveno igraju igru nacionalista
Foto: Tportal.hr / Senada Selo Sabic

Članovi Predsjedništva BiH razgovarat će danas sa višim zvaničnikom Ministarstva vanjskih poslova SAD zaduženim za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst.

Podsjetimo, Američki izaslanik za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Palmer i direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove Eichhorst jučer su počeli razgovore s političkim predstavnicima naše zemlje o izmjeni Izbornog zakona BiH, te su se sastali sa liderima SDA i HDZ-a.

O aktivnostima i porukama koje smo proteklih dana mogli čuti na ovu temu, za Radiosarajevo.ba govori vanjskopolitička analitičarka sa zagrebačkog Instituta za razvoj i međunarodne odnose dr. Senada Šelo Šabić.

Ministarstvo pravde i uprave donijelo odluku: Elmir Pilav više nije predsjednik UFSIKS

Ministarstvo pravde i uprave donijelo odluku: Elmir Pilav više nije predsjednik UFSIKS

"Koordinacija Beograda i Zagreba oko izmjena Izbornog zakona, ne samo da je izravno miješanje u unutrašnja pitanja u BiH te pokazuje u kojoj mjeri Hrvatska i Srbija ne poštuju svoju susjednu zemlju, nego njihovo koordinirano djelovanje u svima koji se sjećaju devedesetih, u najmanju ruku, izaziva duboku sumnju u dobre namjere", kaže Šelo-Šabić.

Drugo, dodala je, razgovor s predstavnicima naroda, "kao da se radi o poglavicama plemena", direktno derogira institucije BiH i ponižava njezine građane koji na izborima biraju svoje predstavnike, ali se "institucije i predstavnike koji su u njih birani zaobilazi".

"Ono što je duboko razočaravajuće jeste vidjeti i da američki i europski diplomati potpuno neskriveno igraju igru nacionalista. S njima pregovaraju, njima dižu važnost, njihove stavove uvažavaju, njihove interese brane", dodala je.

Prema Šelo-Šabić, politika appeasement-a, udovoljavanje zahtjevima nacionalista, poražena je u Europi u 20. stoljeću.

"Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica uvidi grešku koju čini i počne se svrstavati uz progresivne snage koje se zalažu za punu vladavinu prava i zaštitu interesa svih građana BiH bez obzira na njihovu etničku, vjersku, rodnu ili bilo koju drugu pripadnost. Predstavnici međunarodne zajednice tvrde kako svojim pregovorima s nacionalistima traže način kako osigurati mir i opstojnost BiH. No, svojim pristupom nekonfrontiranja s rušilačkim politikama direktno doprinose urušavanju najvažnije tekovine Daytonskog mirovnog sporazuma - mira u BiH", upozorila je Šelo-Šabić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije